Азербайджан ще продължи това, което в Баку определиха като антитерористичната операция в Нагорни Карабах, докато арменските военизирани части предадат своето оръжие и развеят бялото знаме - това се казва в изявление на президентската администрация в Баку, цитирано от Ройтерс.

Азербайджан е близо до постигането на основните цели на операцията си в Нагорни Карабах, като някои от военните мишени са неутрализирани, съобщи съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев - Хикмет Хаджиев, цитиран от ТАСС.

По думи му лидерите на сепаратистките сили в Нагорни Карабах са предложили прекратяване на огъня и преговори с Баку.

Тази сутрин Баку започна мащабна военна операция срещу Нагорни Карабах, като заяви, че нейната цел е да накаже нарушенията на примирието и да възстанови "конституционни ред" в района. Нагорни Карабах се намира на територията на Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци. Армения отрече да поддържа военно присъствие в района. Ройтерс отбелязва, че от видеа от главния град на Нагорни Карабах, публикувани в социалните мрежи, е ехтял мощен обстрел.

Вижте снимки >>

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че цивилните могат да напуснат региона по хуманитарния коридор, установен през Лачинския коридор към Армения

Деца ядат, седнали в приют по време на обстрел в Степанакерт в отцепилата се територия на Нагорни Карабах в Азербайджан

Снимка: АР/БТА

Същевременно азербайджански прокурори, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че мирен гражданин е бил убит днес в контролирания от Азербайджан град Шуша в Нагорни Карабах.

Във вторник Азербайджан обяви, че е започнал това, което нарече "антитерористична операция", насочена към арменски военни позиции в района на Нагорни Карабах, а официални лица в този регион казаха, че е имало тежка артилерийска стрелба около столицата му

Снимка: АР/БТА

Агенция Интерфакс разпространи информация от арменското правителство, че премиерът на Армения Никол Пашинян и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън са обсъдили ситуацията в Нагорни Карабах, като е била заявена нуждата от понижаване на напрежението.

Хората се събират в сградата на правителството на Армения, за да протестират срещу премиера Никол Пашинян в Ереван

Снимка: АР/БТА

Армения вече призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. А германският министър на външните работи Аналена Бербок обяви, че ще проведе разговори в Генералната асамблея на ООН за решението на Азербайджан да започне военна операция в Нагорни Карабах.

На тази снимка, направена от видео, публикувано от Министерството на отбраната на Азербайджан във вторник, 19 септември 2023 г., дим от експлозия се издига над район, който според Азербайджан е домакин на позиции на арменските сили в отцепилата се територия Нагорни Карабах в Азербайджан

Снимка: АР/БТА