Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви в парламента пред камарата на общините, че цените на електроенергията ще бъдат замразени до 2024 г., а мораториумът върху фракинга ще бъде вдигнат. Тя представи икономическия план на своя кабинет, чиято цел е да спре инфлацията.

Тръс обяви днес, че правителството й ще ограничи цените на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот, предадоха световните агенции.

Двегодишната "гаранция за цените на енергията" означава, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 бр. лири (2872 долара) годишно за отопление и електричество, каза Тръс пред парламента. Сметките трябваше да скочат до 3500 бр. лири (4000 д.) годишно от октомври или три пъти миналогодишните суми, припомня Асошиейтед прес. Правителството все още не е посочило колко ще струва тази мярка.

Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни сондажи в Северно море и ще отмени забраната за фракинг в опит да увеличи производството на енергийни носители, съобщава БТА.

За бизнеса и обществените институции, като болници, се предвижда замразяване на цените на енергията за период от шест месеца.

Според правителството мерките ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната достигна 10,1% през юли, като се прогнозираше ускоряване до 13 процента преди края на годината. 

Тръс отхвърли призивите на опозицията за налагане на данък върху свръхпечалбите на петролните компании.

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране.

Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си.

Великобритания внася по-голямата част от необходимия й природен газ, като цяло от Норвегия, и поради това е уязвима от промените на цените на световния пазар. През последните години страната силно увеличи енергията, генерирана от вятърни централи, и планира да построи още атомни реактори.

Снимка: БТА