Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще има ответна атака срещу Иран, ако Техеран предприеме удари по каквито и да било американски цели.

"Изключително невежото и оскърбително изявление на Иран, което бе разпространено днес, само показва, че те не схващат каква е реалността. Всяка атака на Иран срещу каквато и да било американска цел ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. В някои аспекти "съкрушителна" ще означава заличаване", написа Тръмп в Туитър.

"За жалост, единственото, от което те разбират, е сила и мощ", допълни президентът на САЩ.

Прекрасният ирански народ страда без да има вина. Неговите ръководители харчат всичките си пари за терор и малко за всичко друго. САЩ не са забравили иранските бомби, убили 2000 американци и ранили много други ..., написа Тръмп в друг туит.

Изявлението на Тръмп е в отговор на изказване по-рано днес на иранския президент Хасан Рохани, че новите санкции на САЩ са възмутителни и идиотски, че Белият дом е "засегнат от умствена изостаналост".

Новите американски санкции, обявени на 24 май, засягат висши ирански ръководители, между които върховния лидер аятолах Хаменей.

Това решение означава "сигурен провал" за усилията на Белия дом, каза Рохани в излъчвано на живо телевизионно обръщение, цитиран от АП.

Рохани разкритикува САЩ и затова, че възнамеряват по-късно тази седмица да включат в новите санкции и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Призовавате да се водят преговори и в същото време санкционирате външния министър. Очевидно е, че лъжете", каза Рохани, цитиран от Франс прес.

"Действията на американците нарушават правата на човека и оказват натиск на целия народ на Иран. Усещаме, че в Белия дом и управляващите кръгове на САЩ царят разочарование и смут. Те мислеха, че нашата страна ще се срине до два-три месеца, но видяха, че от това само станахме по-силни", заяви иранският президент, цитиран от ТАСС.

Остра реакция срещу санкциите от Москва

Русия осъди днес като "безразсъдни" и "дестабилизиращи" новите санкции на САЩ срещу Иран и обвини Вашингтон, че се опитва да "прекъсне" пътищата за преговори по иранската ядрена програма.

"Американските власти трябва да се запитат накъде води тяхната безразсъдна политика спрямо Иран. Тя включва не само дестабилизирането на Близкия и Средния изток, но подкопава също цялата система за международна сигурност", посочи в изявление руското министерство на външните работи, цитирано от АФП и БТА.

Според Москва, новите американски санкции представляват "нова илюстрация на постоянните опити на САЩ да налагат волята си на суверенни държави".

"Създава се ясно впечатление, че Вашингтон се опитва да разруши мостовете, противно на собствените му уверения, че иска диалог с Иран", се казва в руското изявление и се посочва, че руската страна изразява "пълна солидарност с иранския народ и правителство".

"Въобразявайки си, че е господар на съдбата на света и провеждайки все по-агресивна политика, Вашингтон бърза да "накаже" онези, които нямат намерение да се подчинят на американския диктат", се добавя в изявлението.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза по-рано днес, че американският дрон, свален от Иран миналата седмица, е бил в иранско въздушно пространство, а не в международно, както твърди Вашингтон.

Такава е и официалната позиция на Техеран, че безпилотният самолет е свален над ирански териториални води, докато представители на Вашингтон казаха, че това е станало над международни води.

Междувременно ирански рибари са открили фрагменти от сваления от Ислямската република миналата седмица (на 20 май) американски дрон. Това заяви днес в Туитър иранският посланик във Великобритания Хамид Баейдинеджад, цитиран от Ройтерс.

Той публикува съобщението си в социалната мрежа заедно със снимка на мъж, който стои до рибарска лодка и до нещо, което изглежда като парче метал с лого на военновъздушните сили на САЩ.