Тръмп написа в Туитър, че всичко е било готово за ударите по три обекта в Иран, но ги отменил 10 минути преди планираното им нанасяне. Решението си той взел, след като попитал колко много хора ще умрат. Разбрал, че при атаката ще има 150 убити, което не би било "съразмерен отговор" на свалянето на безпилотен самолет.

Не бързам, нашата армия е възстановена, нова и готова да отиде, най-добрата е в света, похвали се президентът. Санкциите ни са люти и снощи бяха добавени нови. Иран никога няма да има ядрено оръжие, което да бъде използвано срещу САЩ или пък срещу света изтъкна Тръмп с друг туит.

Ще има ли шанс дипломацията

Иран "трябва да отговори на дипломацията с дипломация, а не със сила", заяви днес специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук по време на визита в Саудитска Арабия, която е съюзник на Вашингтон и голям съперник на Техеран, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

След среща със саудитски високопоставени представители във военновъздушната база в Ал Хардж, на стотина километра южно от Рияд, Хук обвини Иран пред журналисти, че "е отговорен за нагнетяването на напрежение в региона". "Те продължават да отхвърлят нашите опити за преговори", каза пратеникът на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

"Президентът Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо дадоха ясно да се разбере: отворени сме за диалог", добави Хук. "Иран отговори, отблъсквайки ръката, подадена дипломатично от японския премиер Шиндзо Абе, а после нападна японски кораб", посочи Хук. "Нашата дипломация не дава на Иран право да отговаря с военна сила", изтъкна дипломатът, уверявайки, че продължаващата американска кампания "на максимален натиск върху Иран дава плодове".

Как се стигна до кризата

Напрежението между САЩ и Иран не спира да се покачва, откакто американският президент реши през май 2018 г. да оттегли едностранно страната си от международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. във Виена, и да възстанови тежките санкции срещу Техеран, отбелязва АФП.

През последните седмици тонът на взаимните нападки се повиши допълнително след нападенията срещу петролни танкери в региона на Персийския залив, за които САЩ обвиняват Иран, а той отрича.

Иранска ракета "земя-въздух" вчера свали американски дрон над Оманско море. Иран твърди, че летателният апарат е бил навлязъл в неговото въздушно пространство, докато Вашингтон уверява, че дронът е бил в международно въздушно пространство.