Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес строги санкции срещу Иран заради свалянето на американски дрон в Залива миналата седмица (на 20 юни) и "заради много други неща".

Санкциите засягат иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, съобщи Тръмп.

Аятолах Хаменей, най-високопоставената личност в Иран, беше избран, защото той "в крайна сметка е отговорен за враждебното поведение на режима", отбеляза американският президент.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин заяви, че заповедта на Тръмп, която би блокирала милиарди долари в ирански активи - е в ход от преди Техеран да свали дрона миналата седмица, изтъкна Би Би Си.

Тръмп даде да се разбере, че Съединените щати няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Вашингтон иска да сключи сделка с Техеран, каза в същото време Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес в Туитър американският президент написа, че има две "много прости" изисквания към Техеран: "без ядрени оръжия, без подкрепа за тероризма!".

Миналата седмица Тръмп отмени в последния момент удари по ирански цели, планирани в отговор на свалянето на американския дрон. През уикенда Тръмп заяви, че днес ще бъдат обявени "допълнителни тежки санкции" срещу Иран, но не даде подробности.

Останки от сваления от Иран американски дрон бяха показани на 21 юни в Техеран от Революционната гвардия

Снимка: AP/БТА

Иран определи свалянето на американския дрон като "твърд отговор" към САЩ и предупреди, че може да го повтори. Същевременно Техеран твърди, че дронът е нарушил въздушното пространство на Иран.