Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес отново призова Иран да не се стреми към ядрени оръжия и да не подкрепя терористични групировки.

"Без ядрени оръжия, без подкрепа за тероризма!", обяви в Туитър Тръмп своите "много прости" изисквания към Техеран.

Президентът на САЩ призова и други държави, сред които Япония и Китай, да защитават своите петролни танкери в Близкия изток.

"И така, защо да защитаваме морските пътища за други страни (от много години) без нищо в замяна", попита в Туитър Тръмп. Той призова "всички тези държави да защитават своите кораби" по този маршрут, "който винаги е бил опасен".

Миналата седмица президентът на САЩ отмени в последния момент удари по ирански цели, планирани в отговор на свалянето на американски дрон. През уикенда Тръмп заяви, че днес ще бъдат обявени "допълнителни тежки санкции" срещу Иран, но не даде подробности.

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук каза днес, че Доналд Тръмп е готов да преговаря с Иран за споразумение, което да доведе до отмяна на санкциите на САЩ, но е необходимо Техеран да прекрати своята ядрена и ракетна програма и да спре да подкрепя подставени групировки.

Иран може да "дойде на масата или да гледа как икономиката му рухва", отбеляза Брайън Хук пред репортери в изказването от Оман по време на посещение в държави от Залива. Той обаче отказа да даде повече подробности за очакваните по-късно днес нови американски санкции.

Не за пръв път Вашингтон отправя "покана" за разговори с Техеран, но винаги е получавал отказ.

Кой ще влезе в антииранската коалиция

Очаква се иранското военно присъствие в Сирия да стане основен въпрос на преговорите между Русия, САЩ и Израел, което ще се състоят на 24-26 юни в Ерусалим. Главните инициатори на натиска срещу Техеран изглежда ще се опитат да убедят Москва, че иранската политика е опасна. Впрочем участникът в срещата от руска страна - секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев - обеща, че в хода на контактите си с колегите от САЩ и Израел несъмнено ще бъдат отчетени интересите на Иран, написа Игор Суботин, в "Независимая газета", цитиран от БТА.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви вчера при заминаването си за Близкия изток (В Саудитска арабия и ОАЕ), че ще обсъди създаването на глобална коалиция срещу Иран, която също така да включва Азия и Европа.

Германия междувременно даде да се разбере, че е резервирана към изявленията на САЩ за изграждане на глобална коалиция срещу Иран и обяви, че главният й приоритет е успокояване на напрежението в региона в момент, когато тя се стреми да спаси споразумението за иранската ядрена програма.

Германия е "взела под внимание чрез медиите" изказванията на Помпейо и че нейната "главна цел е и остава успокояването на сериозната ситуация", каза днес говорителят на германското външно министерство Кристофер Бургер.

Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай продължават да са страни по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., от което САЩ се изтеглиха миналата година.