Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече информацията, че е бил отведен в охраняван бункер заради протестите пред Белия дом след убийството на чернокожия Джордж Флойд при арест и заяви, че е бил там само на проверка, предаде Франс прес.

Според в. "Ню Йорк таймс" в петък вечерта охраната на президента го е отвела в бункера на Белия дом по време на протест пред официалната му резиденция.

"Това е фалшива новина", увери Тръмп в радиопредаването на Брайън Килмиад, водещ на Фокс нюз. "Това се случи през деня", заяви той, като уточни, че през последните дни е посещавал мястото "два или три пъти", но всеки път е правел "инспекции".

"Цяла група хора дойде с мен", добави той.

След атентатите на 11 септември 2001 г. в този охраняван бункер беше евакуиран вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни, припомня АФП, цитирана от БТА.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър даде знак, че се дистанцира от някои изявления на президента Доналд Тръмп за справяне с протестите, като каза, че настоящата ситуация не дава основание за дислоциране в градовете на войници на активна военна служба, предаде ДПА.

По думите на шефа на Пентагона такива военнослужещи може да бъдат използвани само като "крайна мярка". Еспър каза, че е против позоваването на Закона за бунтовете, който дава правото на изпълнителната власт да използва въоръжените сили на територията на САЩ. Министърът изрази мнение, че расизмът в САЩ е "реален" и е важно да се говори по този въпрос.

В реч пред Белия дом в понеделник, малко преди федералната полиция да разгони със сълзотворен газ демонстранти от близкия парк, за да може президентът да отиде до една черква, да да се снима пред нея, Тръмп се закани, че е готов да използва повече сила.

"Ако някой град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, тогава аз ще изпратя въоръжените сили на САЩ и бързо ще реша проблема вместо тях", каза той.

Подразделения на Националната гвардия по разпореждане на над двадесет губернатори участват в потушаването на размириците, предизвикани от убийството на невъоръжен чернокож от бял полицай. Тръмп е дал аналогично разпореждане и за столицата Вашингтон.