Адвокатът на бившия президент на САЩ и кандидат за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп - Джим Тръсти, потвърди пред Си Ен Ен, че клиентът му е обвинен по седем пункта в рамките на разследването, водено от специално назначения съветник във връзка с притежание на класифицирана документация. Обвиненията са повдигнати на федерално ниво, поясни Тръсти. За първи път бивш президент на САЩ ще трябва да отговаря по обвинения на федерално ниво.

Тръмп е обвинен в рамките на закона за шпионажа, разказа още Тръсти. Повдигнати са му и обвинения за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на документация, за заговорничене и за фалшиви показания.

Специалният съветник разследва как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като е напуснал Белия дом. през януари 2021 г. Специалният съветник разследва и дали Тръмп не е попречил на властите да си върнат документите.

Първоначално лично Тръмп обяви в социалната си мрежа Трут сошъл, че администрацията на президента Джо Байдън му е повдигнала обвинения и каза, че е невинен. Той разказа, че е получил призовка да се яви в във федерален съд в Маями идния вторник. Самият Тръсти не е виждал още текста на обвиненията срещу Тръмп и каза, че клиентът му е получил призовката по имейл.

Тръсти добави, че Тръмп ще се яви в съда, както е призован. Той изрази хипотеза, че Тръмп няма да бъде задържан тогава, защото няма никъде да избяга.

Правоприлагащите органи също са били изненадани от новината и сега прехвърлят ресурси в Маями за съдебното заседание, на което ще присъства Тръмп. Специалният съветник и министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не е коментирал случая.

През април Тръмп бе обвинен за фалшифициране на счетоводна документация. Но тогава обвиненията не бяха на федерално ниво.

Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален съветник, който да води разследването срещу Тръмп. Това стана, след като Тръмп обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение бе разследването да бъде независимо от правосъдното министерство от администрацията на Байдън.

"Корумпираната администрация на Байдън информира адвокатите ми, че съм бил обвинен, вероятно по фалшивия случай с кутиите", написа Тръмп в социалната си мрежа, цитиран от Франс прес. Той допълни, че е невинен.

Хронологията на събитията относно документите показва, че през декември 2021 г. представител на Тръмп е заявил през Националния архив, че в Мар а Лаго са открити президентски документи, припомня Асошиейтед прес. През януари 2022 Националният архив е успял да си върне 15 кутии с документи от имението на Тръмп във Флорида. После е информирал министерството на правосъдието, че в тях има много класифицирани материали. През май 2022 г. ФБР и министерството на правосъдието издадоха заповед за изземване на останалите в притежание на Тръмп класифицирани документи. Следователи отидоха в имението няколко седмици по-късно и там им бяха предадени около три дузини документа и изявления под клетва на адвокатите на Тръмп, че изискваните документи са били върнати. Но тези изявления се оказаха фалшиви. Тогава федерални агенти, получили заповед за обиск, се върнаха в Мар а Лаго през август и конфискуваха 33 кутии с общо 11 000 документа от склад и офис. Сред тях били и 100-те класифицирани документа. А като цяло около 300 документа съдържащи забележка "класифицирано", са били иззети от Тръмп, откакто напусна Белия дом през януари 2021 г.

Малко преди Тръмп да съобщи новината за новите обвинения, негови адвокати казаха, че 5-те милиона долара, присъдени на журналистка от съдебно жури, което заключи, че през 90-те години на миналия век Доналд Тръмп е извършил сексуално посегателство над нея в луксозен магазин в Ню Йорк, трябва да бъдат намалени до по-малко от 1 милион долара, предаде Асошиейтед прес. Според адвокатите сумата е била силно завишена и се основава на чисти спекулации. Адвокатите отбелязаха в писмено изложение, че миналия месец съдебният състав на федералния съд в Манхатън е отхвърлил иска за изнасилване, предявен от журналистката Е. Джийн Карол, като вместо това е заключил, че тя е била жертва на сексуално посегателство през пролетта на 1996 г. в съблекалнята на магазина. "Такова посегателство би могло да включва опипване на бюста на ищцата през дрехите или подобно поведение, което е далеч от изнасилване", казват адвокатите на Тръмп. Те допълват, че присъдените от съдебния състав 2 млн. долара по иска за сексуално насилие са силно завишени, а други 2,7 млн. долара за обезщетение за клевета, са основани на чисти спекулации. Присъденото обезщетение трябва да се състои от не повече от 400 000 долара за сексуални посегателства, не повече от 100 000 долара за клевета и 368 000 долара или по-малко за разходите за кампания за възстановяване на репутацията на журналиската, пишат адвокатите. Ако съдията по делото не допусне предложеното от тях намаляване на присъденото обезщетение, то той трябва да разреши нов съдебен процес, казват те.

79-годишната сега журналистка свидетелства по време на процеса, че е имала приятелска случайна среща с Тръмп в магазин в центъра на Манхатън. Той я последвал в съблекалнята и започнал да упражнява насилие над нея. 76-годишният Тръмп не присъства на делото, но на съдебните заседатели бяха пуснати дълги откъси от видеозаписа на показанията му от октомври миналата година. В тях той отрича да е срещал Карол в магазина или да я познава. Той заявява, че смята, че тя е направила твърденията срещу него отчасти, за да популяризира мемоарната си книга от 2019 г., в която за първи път публично отправя обвинения срещу него.

В началото на април Тръмп бе обвинен по случай, свързан с порно звезда. Предявени му бяха обвинения, че е организирал плащания, за да си осигури мълчанието на общо трима души, чиито разкрития биха навредили на репутацията му с приближаването на президентските избори през 2016 г., които той спечели. Този случай е свързан и с изплащането на 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниълс, за да си мълчи тя за предполагаема извънбрачна връзка с него, датираща от 2006 г. Подобни плащания не са незаконни сами по себе си, но Тръмп ги е вписал като юридически разходи в счетоводните книжа на компанията си - "Организация Тръмп". Заради всичко това през април той бе обвинен по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни документи. Пред съдия в Ню Йорк на 4 април Тръмп пледира, че е невинен по тези обвинения, предаде Франс прес.