Демократът Джо Байдън още не се е кандидатирал официално за президентските избори в САЩ през 2020 г., но вече получи право на хапливи забележки от президента Доналд Тръмп, решен да се бори за втори мандат, предаде Франс прес и БТА.

Използвайки гаф на бившия вицепрезидент на Барак Обама, Тръмп се изказа иронично за коефициента на интелигентност на Байдън, който може да се присъедини към петнайсетината демократи, надяващи се да представляват партията си на изборите през ноември догодина.

"Джо Байдън се оплете този уикенд, когато не успя да каже правилно едно съвсем просто изречение за решението си да се кандидатира на президентските избори", заяви Тръмп в Туитър.

76-годишният демократ, който от няколко седмици дава да се разбере, че ще се впусне в изборната надпревара, направи словесна грешка на галавечеря в събота вечерта в Делауеър.

"Аз съм най-големият прогресист от всички кандидати за президентския" пост, каза той, преди да се поправи - "от всички бъдещи кандидати".

Това далеч не е първият случай, в който двамата политици си оправят нападки. В кампанията през 2016 г. Байдън заяви, че много му се искало да си уреди сметките с Доналд Тръмп.

"Ще ми се да бяхме в гимназията. Щях да отида да се сбия с него зад гимнастическия салон", каза той, предизвиквайки незабавен отговор от страна на милиардера, който го обвини, че "играе твърдо", само когато е зад микрофон.