Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори със саркастичен коментар на гневното изявление на шведската 16-годишна природозащитничка Грета Тунберг, с което упрекна на срещата на ООН в Ню Йорк световните лидери в бездействие пред климатичните промени.

В Туитър Тръмп маписа: "Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което го очаква светло и прекрасно бъдеще. Толкова хубаво да се види!".

Вече писахме за видеоклипа, на който се вижда как Доналд Тръмп игнорира Грета Тунберг в коридорите на централата на ООН в Ню Йорк. На краткия запис, който стана хит във виртуалното пространство, Тръмп не обръща никакво внимание на 16-годишната шведска тийнейджърка, която стои зад него.

Грета Тунберг и още 15 млади активисти от целия свят междувременно подадоха жалба в ООН, за да протестират срещу липсата на действия на правителствата по кризата с климата, което според тях представлява нарушения на правата на децата, предаде ДПА., цитирана от БТА.

"Необходима е промяна веднага, ако искаме да избегнем най-лошите последици", каза Тунберг в прессъобщение на УНИЦЕФ. Според нея глобалното затопляне може да доведе до "липса на храна и липса на вода, места, които не стават за живеене, и бежанци поради това".

Грета Тунберг се разгневи на световните лидери

Снимка: AP/БТА

Тръмп се появи на световната среща на ООН за климата вчера. Той не говори от трибуната, но седна за няколко минути в залата, където изслуша, а след това и аплодира, речта на индийския премиер Нарендра Моди.

Световните лидери се събраха в Ню Йорк за общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН, за да обсъдят климатичните промени, регионалните спорове и потенциалния конфликт в Близкия изток, който може да засегне целия свят, предадоха осведомителните агенции. Дебатите ще бъдат открити днес от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Веднага след него по традиция първият оратор ще бъде от Бразилия, представена от президента Жаир Болсонаро, следвана от САЩ, представени от Доналд Тръмп.