Шведската тийнейджърка и природозащитничка Грета Тунберг оглави протестно шествие днес в Ню Йорк пред централата на ООН. Тя беше заобиколена от стотици младежи, които скандираха: "Лобистите на изкопаемите горива трябва да си отидат" и "Прекалено е горещо", визирайки глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестът беше нюйоркското издание на седмичните акции, известни като Петъци за бъдещето, инициирани от Грета. В тях всяка седмица в различни градове по света ученици излизат от училище и протестират за по-решителни усилия срещу с климатичните промени и глобалното затопляне.

Следващия месец Грета ще говори на среща на върха в ООН, посветена на климатичните промени. В Ню Йорк тя пристигна по-рано тази седмица с яхта, а не със самолет.

Снимка: АР/БТА

Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия океан, пристигна в Ню Йорк вчера.

Шестнайсетгодишното момиче, станало инициатор на световно младежко движение за борба с климатичните изменения, и екипажът й бяха топло приветствани от много журналисти и активисти, събрали се на крайбрежната улица на река Хъдсън.

Снимка: АР/БТА

Тунберг потегли на 14 август от британския град Плимут за САЩ, за да участва на 123 септември в световна среща за климата, организирана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Момичето отказа да лети до Ню Йорк заради въглеродните емисии, които отделят самолетите, затова пътува с яхта с нулеви такива.

Снимка: АР/БТА

През декември Грета, предложена за Нобелова награда за мир, ще участва и в среща за климатичните промени в чилийската столица Сантяго.