Френското президентство подчерта днес, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв или бележки, отхвърляйки "непоследователността" и "необосноваността" след рязката промяна в отношението на президента на САЩ Доналд Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе.

"Два дни ние изработвахме текст и се стремяхме да постигнем ангажименти. Ние се придържаме към тях и който би се отказал от тях и обърне гръб, показва, че е непоследователен и действията му са необосновани", заяви Елисейският дворец в декларация.

В нея се подчертава, че "международното сътрудничество не може да зависи от нечии прояви на гняв или бележки".

"Нека да бъдем сериозни и достойни за нашите народи. Ние поемаме ангажименти и се придържаме към тях", допълва френското президентство.

"Франция и Европа продължават да подкрепят това комюнике надяваме се като всички членки, които са го подписали", се посочва в заключение.

Комюникето бе реакция на два туита на Тръмп, които той написа, след като самият той и другите участници в срещата на високо равнище вече бяха напуснали Ла Малбе. За всеобща изненада американският президент оттегли подкрепата си за договореното заключително комюнике.

Тръмп мотивира промяната в отношението си към текста, посочвайки "фалшиви декларация" на премиера на Канада Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, на която той заяви, че според него новите американски мита са "обидни" и че "няма да позволи да го тъпчат".

"Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.

Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента",

Тръмп освен това отново отправи заплаха да вдигне митата за европейските коли, внасяни в САЩ.

Щрихи от финала: 6 срещу 1

Лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в Канада вчера компромисен текст за търговията, който обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и шестте им партньори.

"Ние подчертаваме ключовата роля на международна търговска система, основана на правила, и продължаваме борбата с протекционизма", заявяват те в заключителното комюнике от 28 точки на осем страници, съгласувано след трудни преговори.

Споменаването на необходимите колективни "правила" беше изискване на европейците. Частта от текста, посветена на търговията, за разлика от частта за климата, е подписана от седемте страни от групата, включително САЩ.

Текстът отговаря на някои изисквания на американския президент Доналд Тръмп - използва се думата "реципрочна" за търговията, която също така трябва да бъде "свободна, равноправна и взаимно изгодна", и се уточнява: "Ние се ангажираме да модернизираме СТО (Световната търговска организация), за да я направим по-справедлива възможно най-скоро. Ще направим всичко по силите си, за да намалим митническите бариери, нетарифните бариери и субсидиите".

В знак, че текущите спорове за търговията не са уредени, домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че неговата страна ще приложи от 1 юли митата в отговор на тези, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия.

"Тези нелегитимни мита трябва да получат еквивалентен отговор", каза той на заключителната пресконференция (за което стана дума по-горе - б.р.), като подчерта, че ответните мерки ще бъдат приложени "без колебание".

Френският президент Еманюел Макрон също потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли.

"По тази тема няма промяна. Зависи от това дали САЩ ще решат да направят крачка назад", заяви той на финалната пресконференция.

Берлин: Доверието се руши с 280 думи в Туитър

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Туитър разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Това не е изненада, видяхме същото и със споразумението за климата, и с иранското ядрено споразумение, каза Маас.

"За няколко секунди вие можете да унищожите доверието с 280 думи в Туитър", заяви Маас. Той предупреди, че ще отнеме много време изгубеното доверие да бъде възстановено.

Вашингтон: Трюдо е виновен

Канадският премиер Джъстин Трюдо носи отговорността за провала на срещата на високо равнище на Г-7, защото "той нанесе удар в гърба", заяви днес Лари Кудлоу, главният икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Той даде пресконференция и каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, допълни Кудлоу.

Море от пластмаса

Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата годишна среща на върха на Г-7, предаде Франс прес.

Япония и Съединените щати отказаха да подпишат нов ангажимент на групата срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Това се оказа поредната тема, разделила Г-7, след търговията и промените в климата.

Домакинът Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта срещу замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе поредният въпрос, по който Съединените щати се противопоставиха на партньорите си от Г-7, като този път Япония се присъедини към тях в опозиция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп така или иначе оттегли подкрепата си за финалното комюнике от 28 точки на срещата в Ла Малбе, което по-рано бе одобрено от седемте страни.

Според германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон хартата, която все още не е публикувана от канадските домакини, предвижда до 2030 г. да бъде рециклирана цялата пластмаса и да бъдат развити колкото се може повече алтернативи на пластмасовите опаковки. Целта е да бъде ограничено до минимум изхвърлянето в реките на пластмасови отпадъци, които накрая се озовават в океаните, отбелязва Франс прес.

Меркел каза, че САЩ не искат да се ангажират с конкретни числа. Тя не спомена причини за позицията на Япония.

Ангажиментът на четирите европейски страни от Г-7 се вписва в този на ЕС. В края на миналия месец Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки до 2025 г., припомня Франс прес.