Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че кюрдите в Сирия ще се оттеглят от турската граница.

"Трудно е да се биеш със сили, които имат самолети, когато ти нямаш", каза той в реч във Вашингтон, цитиран от ДПА и БТА.

Тръмп защити решението си да изтегли американските войски от сирийско-турската граница, след което Турция започна настъпление срещу кюрдите.

"Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, щом не можем да опазим собствените си граници у дома", каза той, имайки предвид границата на САЩ с Мексико.

"Убихме ИДИЛ, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома", добави той.

САЩ се съюзиха с кюрдите през 2014 г. във войната срещу "Ислямска държава" и заедно отвоюваха територията, превзета от ислямистите.

Западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия по границата. Те изтъкват опасността от хуманитарна криза и от възраждане на екстремистката групировка "Ислямска държава".

В същото време турските въоръжени сили и техните съюзници от сирийската опозиция са превзели големи големи райони на северния сирийски град Сулук, в продължаващото си настъпление срещу оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили. Това съобщи днес неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Сулук е разположен на 10 км от сирийско-турската граница, югоизточно от Тал Абияд.

Междувременно и Франция, след Германия, спира всички продажби на оръжия за Турция и предупреди Анкара, че нейната офанзива в Северна Сирия застрашава европейската сигурност, предаде Ройтерс.

"В очакване на края на това настъпление Франция реши да преустанови всички планове за износ на оръжия за Турция, които могат да бъдат използвани в тази офанзива. Решението влиза в сила незабавно", се казва в съвместно изявление на министерствата на външните работи и отбраната.

В него се казва, че външните министри от ЕС ще координират позицията си в понеделник на среща в Люксембург.