Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства уволнението на служителя на ФБР Питър Строк, който пращаше на любовницата си критични към Тръмп SMS-и, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Адвокатът на Строк - Айтан Гьолман, съобщи, че след 21 години служба във ФБР той е бил уволнен в петък от заместник-директора Дейвид Баудич.

"Най-сетне агент Питър Строк бе уволнен. Дали сега ще се прекрати ловът на вещици, след като с него бе натоварен Строк?", запита Тръмп в Туитър, имайки предвид разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г. и по-специално за евентуално съглашателство на членове на предизборния екип на Тръмп с Русия.

При откриването на есемесите против Тръмп Мълър незабавно отстрани 48-годишния Строк от екипа си.

"Нали няма да стане президент? Нали?", беше написала любовницата на Строк Лиса Пейдж, самата тя служителка на ФБР, в SMS през август 2016 г.

"Няма. Няма. Ще му попречим", отвърнал й е Строк.

"Решението да бъде уволнен Строк е взето заради политически натиск и за наказване на агент Строк, че е упражнил защитената от Първата поправка своя свобода на словото, а не при безпристрастно и независимо разглеждане на фактите", заяви адвокатът му.