Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф е получил покана да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, съобщи днес пред журналисти правителствен говорител в Техеран, цитиран от Ройтерс и БТА.

Новината за поканата, която според говорителя Али Рабиеи е предадена от американския сенатор Ранд Пол, идва само дни след като Вашингтон наложи санкции на първия дипломат на Иран.

"Първо американски сенатор се среща със Зариф, после той дори е поканен (в Белия дом), но накрая е санкциониран от САЩ, това наистина е детинско и глупаво", каза говорителят на пресконференция в Техеран.

Самият Зариф скоро ще обяви още подробности за срещата си със сенатора републиканец и за поканата да посети Белия дом, допълни Рабиеи.

На 19 юни Тръмп поискал от Пол, сенатор от Кентъки, да говори със Зариф за начини как да бъдат подновени преговорите между Техеран и Вашингтон. Американски медии съобщиха по-рано, че Зариф и американският сенатор са се срещнали при посещение в Ню Йорк.

Рабиеи каза, че преговорите между Вашингтон и Техеран не могат да се възобновят, докато Тръмп не се върне към подписаното във Виена ядрено споразумение от 2015 г. и не отмени санкциите.

През последните години отношенията между двете столици вървят спираловидно надолу. Тръмп обвинява Иран, че с външната си политика дестабилизира Близкия изток. През май миналата година САЩ излязоха от ядреното споразумение от 2015 г., чиято цел беше да попречи на ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия, и върнаха санкциите срещу Иран.