Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отправи официално искане към Австралия да помогне да се противодейства на Иран по въпроса за морската сигурност, предават ДПА и БТА. Канбера заяви единствено, че "обмисля сериозно" искането.

"Надяваме се Австралия да ни партнира по някои от най-належащите външнополитически предизвикателства на нашето съвремие като усилията за стабилизиране на Сирия, за освобождаване на Афганистан от терора, и противодействието на непровокираните нападения на Ислямска република Иран срещу международното корабоплаване в Ормузкия проток", каза Помпейо пред репортери след разговори с австралийски лидери в Сидни.

Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс заяви, че всякакво решение за Иран ще бъде основано на суверенните интереси на Австралия, и допълни, че решение все още не е взето. "Отправеното от САЩ искане е много сериозно и именно затова в момента обмисляме това искане много сериозно. Не е взето решение", каза тя.

Днес в Сидни двете страни изразиха и безпокойство относно увеличаващата се китайска военна ангажираност в Южнокитайско море. Няколко страни имат териториални спорове в района, но Австралия се отнася с предпазливост към засилването на конфронтацията. След разпадането на договора за ядрените оръжия с Русия американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ ще се консултират със съюзниците си в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион за разполагането на нови конвенционални оръжия. Макар и да избегна да отговори дали Австралия ще приеме на своя територия подобни оръжия, министърът на външните работи Марис Пейн заяви, че Китай е жизненоважен партньор за страната.

"Силно сме ангажирани с нашето всеобхватно стратегическо партньорство (с Китай), което продължава да се разраства. Всеки от нас си има своите области на различия с Китай. Важното тук е как се отнасяме към тези различия", каза Пейн. "Не е в ничий интерес в Индо-тихоокеанския регион да се засилват съперничеството и противопоставянето", добави тя. Въпросът за присъединяването на Австралия към водената от САЩ кампания за противодействие на Иран и по-засиленото разполагане на американски оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно ще бъде във фокуса на разговорите на държавната вечеря в Белия дом на австралийският премиер Скот Морисън с президента Доналд Тръмп на 20 септември.