Бившият президент Доналд Тръмп, фаворит на републиканците за президентската надпревара през 2024 г., заяви на оръжейно изложение в Пенсилвания, че ако бъде преизбран, ще отмени всички ограничения за носене на оръжие, въведени от президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

В реч пред хиляди негови поддръжници на изложението, организирано от Националната оръжейна асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (Ен Ар Ей/NRA), Тръмп обеща да отмени ограничения при продажбите на аксесоари за оръжия, въведени от администрацията на Байдън, информира БТА.

"Всяко едно посегателство на Байдън срещу притежатели и производители на оръжия ще бъде прекратено още през първата седмица след връщането ми в офиса, може би дори още първия ден", каза Тръмп в реч пред хиляди поддръжници, дошли на Голямото американско изложение на открито за лов, риболов и отдих сред природата в Харисбърг, щата Пенсилвания.

Ен Ар Ей ентусиазирано подкрепи Тръмп по време на надпреварата за Белия дом през 2016 г. и през цялото му управление. Освен това го аплодира за назначаването на трима консервативни съдии във Върховния съд и за предприетите от него серия от стъпки, за които настояваше влиятелното оръжейно лоби.

Те включваха категоризирането на магазините за огнестрелни оръжия като основен бизнес по време на пандемията от КОВИД-19, което им позволи да останат отворени по време на локдауните.

Привърженици на Тръмп по време на изложението на Националната оръжейна асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (Ен Ар Ей/NRA

Снимка: БТА/АП/ Matt Rourk

Възприемайки консервативните собственици на оръжие като изключително важни за неговите шансове да бъде преизбран, Тръмп продължи да ги ухажва агресивно, отбелязва Ройтерс.

Вчера той каза пред множеството, че ако бъде преизбран, "никой няма да докосне оръжията ви" и се похвали как е устоял на натиска и не е въвел ограничения за носенето на оръжие по време на мандата му в Белия дом от 2017 до 2021 г.