Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че засега не иска да говори с китайския си колега Си Цзинпин, предаде Франс прес. "Имам много добри отношения (със Си), но за момента, не искам да говоря с него", каза Тръмп в излъчено днес интервю за американската телевизия Фокс Бизнес Нетуърк.

Попитан за евентуални ответни мерки, които Съединените щати биха могли да предприемат срещу Китай заради това, че не е спрял разпространението на новия коронавирус, американският президент отговори уклончиво, но в същото време със заплашителен тон, отбелязва Франс прес. "Има много неща, които бихме могли да направим. Бихме могли да прекъснем всички отношения", каза той.

Президентът на САЩ заяви още в записаното вчера интервю, че е "много разочарован" от Китай, че не е успял да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс. Пандемията хвърли сянка върху търговската сделка между Вашингтон и Пекин, предупреди той.

Пекин отрича тези твърдения и уверява, че е уведомил възможно най-бързо Световната здравна организация и редица държави, включително Съединените щати.

Коронавирусът се е появил в централния китайски град Ухан през декември и се е разпространявал, без светът да знае, докато САЩ и Китай са подписвали първата част от споразумението, което тогава бе приветствано от Тръмп като голямо постижение, отбелязва Ройтерс.

"Аз съм много разочарован от Китай", заяви американският президент. "Те не трябваше да позволяват това да се случи", каза Тръмп, имайки предвид неуспеха на китайските власти да спрат разпространението на коронавируса.

"И така, аз правя страхотна сделка, а сега тя не означава същото за мен. Мастилото още не беше изсъхнало, когато дойде пандемията", заяви още президентът на САЩ.

Съгласно първата част от търговското споразумение, подписана през януари, Китай се ангажира да купи допълнителни американски стоки и услуги за най-малко 200 милиарда долара през следващите две години. В замяна Съединените щати ще трябва да свалят поетапно митата върху китайски стоки.

Китайски държавен вестник писа, че някои правителствени съветници в Пекин призовават за нови преговори с Вашингтон и евентуално за анулиране на споразумението.

Тръмп потвърди, че не е заинтересован от предоговаряне на сделката.

Американският президент е казвал, че новият вирус може да е произлязъл от китайска лаборатория. В интервюто той се фокусира повече върху китайския отговор на епидемията, отколкото върху нейния произход, отбелязва Ройтерс. "Разполагаме с много информация и тя не е добра. Независимо дали (коронавирусът) е дошъл от лаборатория или от прилепите, всичко това дойде от Китай, а те е трябвало да го спрат. Те са можели да го спрат, още в първоизточника", заяви Тръмп.

Нов сблъсък - този път за ваксини

Вчера Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ обвини хакери, изследователи и студенти, близки до Китай, че искат да откраднат информация от американски университети и държавни лаборатории. Тези нови обвинения изостриха още повече отношенията между двете световни суперсили по въпроса за новия коронавирус, отбелязва Франс прес.

В отговор Китай днес изрази "своето силно недоволство и твърда опозиция срещу тази американска клевета". На пресконференция говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян обвини САЩ, че "са извършили най-големите операции в световен мащаб за кражба в интернет".

Няколко китайски фармацевтични компании се опитват да разработят ваксина срещу новия коронавирус. Най-малко три от тях вече започнаха клинични тестове върху хора, отбелязва Франс прес.

"Китай има водеща роля в изследванията в областта на ваксините и лечението на Ковид-19 (причиняваното от новия коронавирус заболяване). Затова той има повече причини от който и да било друг да внимава за кражба на информации в интернет", каза говорителят на китайското външно министерство.