Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че е уверен, че коронавирусът може би е произлязъл в китайска лаборатория, но отказа да даде подробности за евентуални доказателства за това, предаде Ройтерс.

По този начин напрежението между Вашингтон и Пекин във връзка с произхода на вируса се засили.

На вчерашно събитие в Белия дом Тръмп заяви, че е видял доказателства, които са му вдъхнали "висока степен на увереност", че вирусът произхожда от Уханския институт по вирусология.

"Да, да, видях", отговори Тръмп на въпрос дали е видял доказателства, които да подкрепят тази теза. Тръмп обаче отказа да разкрие подробности във връзка с тези доказателства.

"Нямам право да ви кажа това", каза американският президент.

Уханският институт по вирусология отхвърли твърденията, че коронавирусът произхожда от него. Тази възможност бе отхвърлена и от американски представители. Повечето експерти са на мнение, че вирусът произхожда от пазар в китайския град Ухан, продаващ диви животни за храна.

Президентът републиканец изразява през последните седмици все по-голямо недоволство от Китай във връзка пандемията от коронавируса, която само в Съединените щати отне живота на десетки хиляди хора, доведе до икономическа рецесия и застраши шансовете на Тръмп да бъде преизбран за президент на изборите през ноември.

За последните 24 часа в САЩ бяха регистрирани нови 2053 смъртни случая от новия коронавирус, съобщи университетът "Джонс Хопкинс". Общият брой на починалите от коронавируса в САЩ е вече 62 906. Броят на далите положителна проба е над 1 милион души.

Съединените щати са страната с най-много смъртни случаи от коронавируса. Следват Италия (с 27 967 починали), Великобритания (26 711), Испания (24 543) и Франция (24 376).

Новият коронавирус отне живота на най-малко 230 000 души по целия свят, след като се появи за първи път в Китай през декември миналата година.