Китай разпространи анимацията Оnce upon a virus ("Имало един вирус") с лего фигурки, в която се надсмива на американската реакция на действията им след избухването на епидемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Филмчето е гледано повече от 960 000 пъти, откакто е пуснато в интернет на 29 април.

САЩ и Китай си разменят нападки за произхода на болестта, която се появи в град Ухан в края на миналата година и се превърна в пандемия. Американският президент Доналд Тръмп каза в четвъртък, че е убеден в лабораторния произход на вируса в Китай, но отказа да посочи доказателства.

В анимацията, разпространена в интернет от китайската агенция Синхуа, на сцената са две фигурки - едната прилича на воин от теракотената армия с медицинска маска, а другата е на Стауята на Свободата.

"Открихме нов вирус" - казва воинът.

"Какво от това. Той е само грип" - отвръща статуята.

След това воинът отправя предупреждения за вируса и изрежда ключови моменти от епидемията в Китай, но статуята отговаря пренебрежително с думи, които напомнят казано от Доналд Тръмп на пресконференции, за да омаловажи сериозността на болестта Ковид-19.

"Чувате ли се какво говорите?" - пита воинът, а статуята почервенява от висока температура и й поставят системи.

"Винаги сме прави, дори и да си противоречим" - отговаря статуята.

"Това харесвам у вас американците, вашето постоянство" - отговаря воинът.

Реакциите към филмчето са смесени. Някои го определят като пропаганда и са съгласни, че Китай е подвел международната общност и затова много хора са умрели. Други одобряват посланието му.

Ютюб и Туитър са блокирани в Китай.

САЩ обвинява Китай, че е подвел света за сериозността на болестта и настоява да бъде проучен произходът на вируса.

Компанията "Лего" каза, че няма връзка с анимацията.

Лондон отказа да коментира разузнавателен доклад

Междувременно британският министър на отбраната днес отказа да коментира медийни съобщения, че според доклад, изготвен от разузнавателен консорциум начело със САЩ, Китай е лъгал за заразата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Австралийски вестник съобщи в края на миналата седмица, че според доклад от 15 страници на т.нар. група "Пет очи" (Five Eyes или FVEY), съюз на службите за електронно разузнаване на Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, Китай съзнателно е потулил или унищожил доказателства за заразата от коронавирус в "нарушение на международната прозрачност", което е коствало живота на десетки хиляди хора.

Запитан за доклада, военният министър Бен Уолъс заяви пред радио Би Би Си: "Всеки ден получавам разузнавателни бюлетини от нашите агенции по света. Не коментирам конкретни бюлетини, какво съм видял или не съм видял. Това би било погрешно".

Има въпроси, на които Китай трябва да отговори във връзка с информацията, която е споделил за заразата с новия коронавирус, но окончателен анализ за ролята му ще бъде направен по-късно, каза министърът.Той изтъкна, че това ще бъде направено, когато всичко бъде преодоляно и поставено под контрол, а икономиките са се върнали към нормален режим