Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че предложението ЕС да се опита да създаде лагери за мигранти в Северна Африка вече не е на дневен ред, предаде Ройтерс цитирана от БТА.

"Това вече не е на дневен ред и изобщо не трябваше и да бъде", каза той на пресконференция в Тунис с тунизийския премиер Юсеф Шахед.

Между държавите членки на ЕС, има различия за това как съюзът да се справи с десетките хиляди мигранти, пристигащи всяка година в Европа - основната част по море от Северна Африка и от Турция.

През юни на срещата на върха на ЕС беше възложено на комисията да проучи начини за обособяване в северноафрикански страни, сред които Тунис, на "регионални платформи за дебаркиране" на мигранти, спасени от европейски кораби в Средиземно море.

В Африка обаче нямаше особено желание за това, а представители на ЕС дълго време оспорваха законността и практичността на подобни лагери - мнение, изтъкнато и в прямия отговор на Юнкер на днешната пресконференция в Тунис, отбелязва Ройтерс.