Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Ислямска държава е 100 процента победена в Сирия и показа на журналисти карти на районите, контролирани от джихадистите в миналото, предаде Франс прес.

"Териториалният халифат на Ислямска държава е 100 процента елиминиран в Сирия", каза пред журналисти и говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която придружава президента Тръмп във Флорида.

Самият Тръмп заяви, че от известно време групировката вече не контролира територия в региона след кампанията срещу нея, водена от САЩ и коалиционните сили, продължила пет години при двама американски президенти, предаде Асошиейтед прес.

По време на тази кампания бяха пуснати над 100 000 бомби и бяха убити неуточнен брой цивилни, отбелязва агенцията.

Пълното поражение на последния бастион на ИД в Багуз в Сирия ще означава край на самопровъзгласения от ИД халифат, който във върховия си момент обхващаше големи части на Сирия и Ирак. Контролирането на територия от ИД й позволяваше да извършва атаки по света, допълва агенцията.

Пред репортери днес Тръмп показа карти, на които се виждат местата, контролирани от ИД в Сирия и в Ирак преди и след изборите в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Ето това е ИДИЛ в деня на изборите. А това ИДИЛ сега", каза Тръмп.

Преди време президентът показа карта, илюстрираща намаляващото присъствие на ИД.

В последните няколко седмици Тръмп на няколко пъти каза, че ИД не контролира вече територии, но американски представители заявиха, че продължават сраженията между подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили и бойци на ИД в последния район, който ислямистите държат в Сирия, отбелязва Ройтерс. Според американски представител, запознати с обстановката в Сирия, бойците на ИД са се скрили в тунели покрай скалистите речни бреговете в Багуз и отказват да се предадат, допълва АП.

Засега Сирийските демократични сили не са обявили никаква подкрепа и за днес не се планира подобно изявление, казват информирани източници.