Русия призова САЩ днес да се откажат от "провокационните си планове" да изпратят още войници в Близкия изток и предупреди, че действията на Вашингтон към Иран създават риск от война, предаде Ройтерс.

"Виждаме как от дълго време не престават опитите на САЩ да засилват политическия, психологическия, икономическия и военен натиск над Иран. Подобни действия, мисля, са достатъчно провокационни. Те не могат да се оценяват иначе, освен като съзнателен курс към провокиране на война", каза пред журналисти в Москва руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Той коментира съобщението на изпълняващия длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахън, който каза вчера, че Вашингтон планира да изпрати още около 1000 войници в Близкия изток "за отбранителни цели". Шанахън се позова на "заплахи, идващи от Иран".

Спирайки се на международното ядрено споразумение с Иран, Рябков каза, че перспективите за запазването му след излизането на САЩ от него стават все по-мъгляви. Според руския дипломат съдбата на споразумението за иранската ядрена програма в голяма степен зависи от това каква линия ще възприемат европейските участнички в него - Великобритания, Германия и Франция.

За целта е необходимо спешно да се предприемат допълнителни усилия, включително и по линия на общата комисия, създадена в рамките на споразумението, за да се разработи действена, функционираща, реална схема от мерки за възстановяване на иранския петролен износ, който да носи доходи на Иран, подчерта Рябков.

По същия въпрос на брифинг в Москва говори и Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент. "Русия изхожда от това, че Иран ще остане в рамките на ядреното споразумение и ще спазва своите задължения по него. Той каза, че за това са разговаряли на срещата в Бишкек миналата седмица президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Рохани.