Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди с израелския премиер Бенямин Нетаняху евентуален договор за взаимна отбрана между двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Днес проведох разговор с премиера Нетаняху, за да обсъдим възможността за напредък с Договор за взаимна отбрана между САЩ и Израел, което би заздравило още повече страхотният съюз между нашите две страни", заяви Тръмп в Туитър малко преди израелските избори, насрочени за следващата седмица.

Президентът на САЩ добави, че очаква дискусиите да продължат след изборите в Израел, когато двамата се срещнат в кулоарите на Общото събрание на ООН този месец.

С поста си в Туитър Тръмп подкрепя израелския премиер преди жизненоважните избори, като изразява публично подкрепа за един от ключовите приоритети на Нетаняху, отбелязва АП. Израелският министър-председател е един от най-близките съюзници на президента на САЩ на световната сцена.

Самият Нетаняху побърза да отговори в Туитър, благодарейки на своя "скъп приятел" Тръмп, отбелязва Франс прес. Израел "никога не е имал по-голям приятел в Белия дом", заяви премиерът.

"Очаквам с нетърпение срещата ни в ООН, за да постигнем напредък по историческия отбранителен договор между САЩ и Израел", добави той.

Според израелски медии идеята за договор за взаимна отбрана между САЩ и Израел, който да свързва официално двете страни, се обмисля от месеци и не се очаква скоро да се стигне до конкретни резултати, отбелязва АФП. Двете страни вече са де факто тясно обвързани, като споделят информация, провеждат съвместни военни учения и въоръжените им сили си сътрудничат. Евентуален договор може да създаде нови задължения, като например предвижда автоматична намеса на САЩ в случай на нападение срещу Израел.