Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подписаха днес съвместен документ, в който поемат ангажимент да работят "за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Асошиейтед прес, цитирана БТА.

Историческата първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер в крайна сметка се състоя. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка в началото на срещата си в хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур. Двамата лидери си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, който продължи около 50 минути.

Общата декларация обаче е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции.

Снимка: БТА

 

В замяна на денуклеаризацията Съединените щати обещават да предоставят гаранции за сигурността на Северна Корея, се казва в текста, цитиран от Франс прес.

Освен това документът гласи, че Вашингтон и Пхенян "се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие".

По-късно Доналд Тръмп каза на пресконференция, че Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом. Американският президент добави, че е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът".

По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това.

Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян.

Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким. Тръмп най-сетне разкри, че е разговарял лично със севернокорейския лидер преди срещата им в Сингапур, без да навлиза в подробности.