Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият държавен глава Джо Байдън са с изравнени шансове за Белия дом през 2024 г., разкри ново проучване, предаде Ти Си Ей/ДПА.

Въпреки задълбочаващите се проблеми на Тръмп с правосъдието, гласоподавателите са разделени поравно в предпочитанията си с 43% подкрепа за всеки от двамата кандидати. Такива са резултатите от ново, публикувано днес проучване на Сиена колидж/в. "Ню Йорк таймс".

Добра новина за демократите е, че 14-те процента от анкетираните, които не подкрепят нито един от кандидатите, изглежда доста силно клонят към Байдън.

Президентът получава преднина от 2% в проучването, като се вземат предвид така наречените "нехаресващи и двамата" гласоподаватели и това за кого са дали гласа си предишния път. Байдън има предимство и ако допитването бъде ограничено само до тези, които действително са гласували през 2020 г. или 2022 г.

През 2020 г., Байдън изпревари Тръмп с 4,5%, или около 7 милиона гласа. Но тази победа при народния вот се превърна в нищожна преднина в щати като Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и Джорджия, които изковаха надделяването му в избирателната колегия.

Проучването показва, че Байдън консолидира подкрепа сред демократите, много от които преди се надяваха, че той ще предаде щафетата на по-млад, по-динамичен кандидат.

Друг знак за потенциален положителен ефект за Байдън е, че младите гласоподаватели, които преобладаващо поддържат либерални възгледи по въпроси като правото на аборт, все още се колебаят кого да подкрепят.

Тръмп, от друга страна, запази трайно добри резултати, въпреки че стана първият бивш президент, на когото са повдигнати обвинения.

Проучването показва, че практически няма спад сред гласоподавателите, които са го подкрепили през 2020 г., а спадът сред републиканците е много малък. Това говори, че няма никакви последици от наказателните дела срещу Тръмп, които той осмива като партиен лов на вещици.

Бившият президент е запазил подкрепата си сред белите мъже избиратели без висше образование, като същевременно е подобрил с малко и представянето си сред избирателите с ниски доходи и малцинствата, особено латиноамериканците, показва проучването.

Проучването също така разкри, че Байдън има съвсем малка преднина от 41% срещу 38% сред латиноамериканците, число, което би представлявало драматичен спад в сравнение с разликата от приблизително 2:1, с която Байдън спечели през 2020 г.

Това може да е обнадеждаващ знак за Байдън, тъй като анализаторите смятат, че повечето от тези гласоподаватели в крайна сметка ще подкрепят Демократическата партия.

Републиканците подготвят процедура по импийчмънт срещу Джо Байдън

Съдебна битки не подминава обаче и Байдън. Срещу сина му Хънтър Байдън се води дело за укриване на данъци и разследване в Конгреса, че е получавал подкупи от украинска компания. Бивш близък сътрудник на Хънтър даде показания пред Конгреса. Девън Арчър твърди, че настоящият американски президент е участвал в бизнес разговорите на сина му. Хънтър, се е опитвал да създаде "илюзия за лесен достъп чрез него" до баща му, като го е включвал в бизнес разговорите си на високоговорител над 20 пъти. Арчър и синът на Байдън са били в борда на украинската енергийна компания Бурисма през 2014-та година, когато настоящият американски президент беше вицепрезидент на Барак Обама.

Името на Хънтър Байдън стана повод и за още атаки срещу американския президент - поводът дело, че не е платил данъци върху доходи от над 1 милион и половина долара, както и за незаконно притежание на оръжие. Първоначално Хънтър Байдън беше сключил сделка с федералните прокурори да се признае за виновен и да избегне дело - ход, който веднага провокира политически престрелки.