Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, съобщиха агенциите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван днес от Министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си "Мар а Лаго".

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.

Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в "Мар а Лаго" през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация.

Според американското законодателство по четири от обвиненията максималната присъда, която може да получи Доналд Тръмп, е 20 години затвор, а всяко от 37-те обвинения носи глоба до 250 000 долара.