В юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ късно снощи започнаха дебатите по двете обвинения, въз основа на които демократите искат импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде ДПА. Така бе даден формален старт на процедурата в долната камара на Конгреса, която според всички очаквания ще приключи с импийчмънт на държавния глава.

"Упражнявайки натиск върху Украйна с цел своя лична облага президентът Тръмп не само предаде нашата национална сигурност, но и се опита да опорочи нашата национална избирателна система", каза председателят на комисията Джеролд Надлър.

Двата члена, по които се иска импийчмънт на президента, са: злоупотреба с власт и обструкция на Конгреса.

Очаква се те да бъдат одобрени още днес с гласуване в 41-членната комисия, в която демократите имат мнозинство. Вотът в комисията трябва да бъде потвърден и на пленарно гласуване в пълния състав на Камарата, което вероятно ще стане другата седмица. Демократите имат мнозинство там и се очаква да одобрят двата пункта за импийчмънт преди камарата да излезе в коледна ваканция. Така Доналд Тръмп ще стане третият импийчнат президент в историята на САЩ.

Републиканците обаче все повече се сплотяват около президента, наричайки процедурата за импийчмънт "лов на вещици" и обвинявайки демократите, че използват неубедителни доказателства, за да ревизират резултата от президентските избори през 2016 г.

"Те не само не харесват президента. Те не харесват нас. Те не харесват онези 63 млн. хора, които гласуваха за този президент", каза в снощните дебати Джим Джордан, републиканец от Охайо.

Ако двата пункта за импийчмънт бъдат одобрени, както се очаква, процедурата се прехвърля в Сената, където ще се състои съд срещу президента. Очаква се той да започне в началото на следващата година.

Там са необходими 67 гласа (две трети от всички сенатори), за да бъде осъден Тръмп и да бъде отстранен от власт. Демократите обаче имат само 47 гласа в Сената. Няма признаци за намаляваща подкрепа за Тръмп сред републиканците и е слабо вероятно най-малко 20 от тях да подкрепят демократите и да гласуват за импийчмънт.

Междувременно Ройтерс съобщава за промяна в намеренията на Тръмп, който досега публично заявяваше, че желае пълномащабен съдебен процес в контролирания от републиканците Сенат, който да му даде възможност да се защити обстойно срещу демократите и да обори из основи техните обвинения.

Самият Тръмп бе казал, че иска да призове за свидетел не друг, а бившия вицепрезидент Джо Байдън и негов вероятен съперник в борбата за Белия дом догодина.

Сега президентът е отворен към идеята за един по-кратък съд за импийчмънт в горната камара, съобщиха вчера два източника, цитирани от Ройтерс, които са запознати със ситуацията. Един по-къс процес би му позволил по-бързо да премахне заплахата за неговото президентство и да се заеме с належащите проблеми.

Така Тръмп се приближил до позицията на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, който подкрепял идеята да се гласува по двата пункта на обвинението за импийчмънт без изслушване на свидетели.

Говорителят на Белия дом Хоган Гидли, цитиран от Ройтерс, каза, че Тръмп е готов за всеки сценарий в Сената, "защото е ясно, че не е направил нищо нередно".

Очаква се Макконъл и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър в частни разговори скоро да се опитат да договорят базисни правила за провеждането на съдебната процедура в Сената, която вероятно ще започне през януари.

Междувременно все повече се очертава вероятността при една дълга процедура в Сената да изплува и фигурата на мистериозния анонимен разобличител, който съобщи за безпокойството си от съдържанието на телефонния разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли. Именно твърденията на този разобличител са в основата на процедурата за импийчмънт, подета от демократите.

Си Ен Ен съобщи, че адвокатите на този анонимен служител на спецслужбите на САЩ готвят своя клиент за възможността той да бъде призован като свидетел на съдебния процес срещу президента в Сената. Те се готвят за всички възможни сценарии за развой на събитията. Поддръжниците на Тръмп, впрочем, настояват разобличителят доброволно да се яви и публично да повтори подозренията си спрямо президента.

Сенатът е в правото си да поиска от неизвестния служител на спецслужбите да даде показания в писмен вид или лично, устно. Адвокатите на осведомителя ратували за първия вариант, който би позволил на клиента им да запази анонимността си, отбелязва ТАСС.