Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери днес, че китайската армия не се е намесила, за да потуши продемократичните протести в Хонконг, само защото той бил поискал това от китайския си колега Си, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Без мен Хонконг щеше да бъде смазан за 14 минути. Той (Си Цзинпин) има един милион войници на позиции отвън Хонконг и те не отиват там, само защото аз поисках това от него", каза Тръмп в телефонно интервю за програмата "Фокс и приятели" по телевизия Фокс Нюз.

Президентът на САЩ каза, че в разговора, който е провел с китайския си колега за Хонконг, е споменал и споразумението, по което Вашингтон и Пекин продължават да преговарят, за да бъде сложен край на търговската война, подета от Тръмп срещу Китай.

"Ще направите сериозна грешка. Това ще има страшно негативен ефект върху търговското споразумение", заявил Тръмп на Си, визирайки евентуално използване на армията срещу протестиращите.

"Ние трябва да подкрепяме Хонконг, но аз подкрепям също и президента Си", каза още Тръмп в интервюто днес.

Тези изявления на американския президент идват на фона на одобрения от Конгреса законопроект в подкрепа на човешките права и демокрацията в Хонконг, който заплашва да отнеме специалния икономически статут, предоставен от Вашингтон на бившата британска колония. Това предизвика гнева на Пекин, който предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако Тръмп подпише закона - последната необходима стъпка, за да влезе той в сила.

Същевременно днес Висшият съд на Хонконг каза, че забраната за носене на маски по време на протести в града остава в сила още седем дни, докато местните власти обжалват съдебното решение, с което тя беше отменена миналия уикенд.