Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да удвои дела на гласовете си на изборите за Европейски парламент този юни според проучване, обхванало 2101 пълнолетни германци и публикувано вчера от социологическия институт ИНСА по поръчка на германския уебсайт T-online. Според ДПА подобни тенденции се наблюдават и в други страни от Европейския съюз. Агенцията припомня, че на последните избори за ЕП през 2019 г. АзГ спечели 11% от гласовете, излизайки на четвърто място.

Сега "Алтернатива за Германия" може да спечели 22%, което ще я постави на второ място след консервативните християндемократи, сочи проучването. Ако прогнозите се изпълнят през юни, АзГ ще получи повече гласове от която и да е от трите партии в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. Проучването, проведено между 8 и 12 февруари показва, че Зелените, които бяха втората по големина партия през 2019 година, може да отбележат двойно падане на гласовете.

Второ проучване - на британската агенция за политически консултации и връзки с обществеността "Портланд Комюникейшънс", дава подобни резултати в сравнение с това на ИНСА и T-online. АзГ би получила второ място на изборите за ЕП, макар и с по-нисък резултат от 17 на сто.

Ръстът на влиянието на крайната десница не се ограничава единствено до Германия, както показват резултатите от проучването на "Портланд Комюникейшънс", обхванало 5124 участници от пет държави - освен Бундесрепубликата и Франция, Италия, Нидерландия и Полша, пише БТА.

Във Франция националистическата партия "Национален сбор" води в проучването. В Италия партията на премиера Джорджа Мелони "Италиански братя" е отбелязана като фаворит. Нидерландската антиислямска Партия на свободата, водена от Герт Вилдерс води в проучването там.

От петте изследвани страни Полша е единствената, където начело излиза лявоцентристка партия. "Гражданската коалиция" на премиера Доналд Туск би спечелила 35% от гласовете според проучването, проведено през януари.

Ръстът на АзГ в проучванията в Германия предизвика ожесточен дебат в обществото. През последната седмица десетки хиляди души се присъединиха към демонстрации против екстремизма по цялата страна.