Създал си имиджа на рицар-защитник на Испания пред нейните врагове, Сантяго Абаскал превърна испанската крайнодясната партия "Вокс" в една незаобиколима сила и необходим съюзник на десницата, с която той се надява да влезе в управлението след изборите в неделя.

Активист на Народната партия от ранна възраст, бившият народен избраник от Страната на баските, който днес е на 47 години, основа "Вокс" през 2013 г., обвинявайки бившата си политическа формация в мекушавост.

Оттогава Абаскал претендира в популистките си изказвания, че защитава единството на страната пред борещите се за независимост каталунски или баски формации, определяни от него като неприятели на Испания. Абаскал твърди още, че защитава испанците от имигрантите, мъжете от феминистките или земеделците от еколозите.

"Вокс" е третата политическа сила в испанския парламент от 2019 г. и днес протяга ръка към Народната партия, за да изгонят заедно премиера социалист Педро Санчес, който е на власт от 2018 г., и да спасят Испания от катастрофата, както казва Абаскал.

Народната партия вече хвана тази протегната ръка на няколко места след областните избори в Испания на 28 май, където договори регионални и общински управленчески коалиции, като например тази във Валенсия, една от най-богатите области в страната.

Допитванията говорят за възможността за подобен сценарий след изборите и на национално ниво.

В миналото Абаскал беше твърд в мнението си към Народната партия, но той умее да се адаптира към политическия контекст, казва Александра Палау, специалист по съвременна Испания в университета в Бургон. За да влезе в правителството, сега той ще трябва да се покаже като по-малко войнствено настроен, добавя тя.

В Истаграм лидерът на "Вокс" например поизостави мъжкарските пози и вече предпочита да позира сред множество от хора, или като грижовен баща на многодетно семейство - той има четири деца от два брата. Пак в Инстаграм на някои снимки той позира прегърнал през раменете пенсионерка, или пък по време на разходка сред природата, нещо което той обича много.

А в предизборните си клипове Абаскал се опитва да се наложи като една бащинска фигура, казва Палау и припомня, че в миналото лидерът на "Вокс" позираше яхнал кон на фона на музика от филмите от поредицата "Властелинът на пръстените", готов да си върне отново Испания.

Всичко това е ясна препратка към Реконкистата - поредицата от войни, целящи възвръщането на окупираните от мюсюлманите територии в периода 8-и - 15-и век.

Според анализаторката Палау Абаскал иска да се представи като рицар с всичките му религиозни препратки и да изтъкне готовността си да се бори и мъжествеността си. Начинът на изказ на Абаскал е прост и недвусмислен, осеян с неверни твърдения, доближаващ се до този на Доналд Тръмп, допълва експертката.

Роден в Билбао и израснал в Амурио, село в Страната на Баските, на което дядо му е бил кмет по време на диктатурата на Франсиско Франко (1939-1975 г), Абаскал разказва, че баща му, общински съветник от Народната партия, е оцелял при три опита за убийство от сепаратистите от ЕТА.

Съумявайки да съживят една крайна десница, до този момент в маргинализирана, Абаскал и "Вокс" като цяло обвиняват редовно левицата, че иска да раздели испанците, като реабилитира паметта на жертвите на франкизма и вандализира гроба на Франко, ексхумиран през 2019 г. от монументалния му мавзолей по разпореждане на правителството на Санчес.

Абаскал е свикнал с полемиките. По време на предизборната кампания неговата партия се открои, като отхвърли съществуването на насилието, свързано с пола, или като отказа да издигне в общините и областите, в които управлява с Народната партия, знамето с цветовете на дъгата, с което се асоциира ЛГБТ общността, през юни, когато по традиция са гей парадите в страната.

Всичко това превръща "Вокс" и нейните улвтранационалистически и ултраконсервативни позиции, по-специално тези относно абортите, в неудобен съюзник за консерваторите.

Според политолога Андрес Сантана Лайтнер от Автономния университет в Мадрид Сантяго Абаскал се прояви като ловък стратег, като не поиска нищо от Народната партия в замяна на подкрепата си на регионално или общинско ниво след първите изборни успехи преди пет години, като по този начин изчака подходящия момент с търпението на култиватор на бонзаи, което между впрочем е една от неговите страсти.

И днес Абаскал може да претендира за нещо в замяна на гласовете, които той даде на Народната партия, като това нещо е влизане в правителството, ако неговата подкрепа се окаже необходима за Народната партия след парламентарния вот в неделя. 

Превод от френски: Габриела Големанска