Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата седмица, да са били расистки и се извини, ако те са обидили някого, предават Ройтерс и БТА.

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на мисията на ЕС, за да поиска обяснения за расистките според него думи на Борел.

Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС участва в проява в Европейската дипломатическа академия в Брюж, на която нарече Европа "градина", а по-голямата част от останалия свят - "джунгла", която "може да нахлуе в тази градина".

Вчера Борел обясни в публикация в блог, че под "джунгла" е имал предвид все повечето случаи, в които държави използват сила, сплашване и изнудване - поведение, противоречащо на международните норми. "Някои разтълкуваха метафората ми като "колониален евроцентризъм. Съжалявам, ако някой се е почувствал обиден", каза Борел.

Външното министерство на ОАЕ нарече думите на Борел "неуместни и дискриминиращи". Според него те "допринасят за влошаващата се обстановка на нетолерантност и дискриминация по света", предаде агенция УАМ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, защото е използвана от неоконсерваторите в САЩ. "Аз съм далеч от тази школа на политическата мисъл", каза той.