Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обвини своите топ дипломати, че са бавни, неефективни и покровителствени към страните, в които работят, като ги порица и за това, че не са успели да предвидят нахлуването на Русия в Украйна, пише в. "Гардиън".

"Това не е моментът, в който ще изпратим цветя на всички вас, казвайки, че сте прекрасни, работите много добре и ние сме много щастливи", заяви Жозеп Борел пред посланиците, които работят в службата за външна дейност на ЕС.

Борел, който е и бивш външен министър на Испания и има репутацията на прям човек, изрази съжаление, че глобалната дипломатическа мрежа на ЕС е по-малко информативна от четенето на вестници. "Понякога знаех повече за това какво се случва някъде, като четях вестниците, отколкото като четях вашите доклади", заяви той, цитиран от "Гардиън".

"Аз трябва да съм най-добре информираният човек в света", оплака се Борел, като инструктира дипломатите да реагират по-активно на разрастващите се кризи. "Дръжте се така, както бихте се държали, ако сте посолство: изпратете телеграма, съобщение, мейл - бързо. Бързо, моля, реагирайте."

Според Борел ЕС не е успял да предвиди, че Русия ще нападне Украйна, което го е оставило да разчита на предупрежденията от САЩ, по-специално на телефонното обаждане от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън два дни преди инвазията. "Трябва да призная, че тук, в Брюксел, американците ни казваха "те ще нападнат, те ще нападнат", а ние доста неохотно вярвахме в това."

Докато аудиторията му седеше в мълчание, Борел разкритикува дипломатите, че им липсва емпатия и се отнасят покровителствено към колегите си в приемащите ги страни. "Мислим си, че знаем по-добре какво е в интерес на другите хора. Подценяваме ролята на емоциите и идентичността."

Човек от залата каза, че някои са се обидили, докато други са го намерили за уместно, добавяйки: "Мисля, че като цяло се прие добре, защото той говореше по същество", пише "Гардиън".

Коментарите идват на фона на нарастващата загриженост сред висшите служители на ЕС, че стремежът на ЕС да търси алтернативи на руския газ е отчуждил африканските страни, като е повишил цените.

Повтаряйки една дългосрочна загриженост, Борел заяви, че ЕС губи "битката на наративите" от Русия и Китай, които използват ферми за тролове, за да разпространяват посланията си по света. "Това е битка, която не печелим, защото не се борим достатъчно", каза той и разкритикува дипломатите на ЕС, че не ретуитват публикациите в блога му или туитовете му. "Все още съм изненадан, че в някои делегации като че ли не обръщат достатъчно внимание на нашата комуникация и не туитват и не ретуитват посланията, които предаваме от центъра. Трябва да сте мрежа, която повтаря, предава, подчертава".

Борел, който веднъж описа месечните срещи на външните министри на ЕС като "по-скоро долина на сълзите, отколкото център за вземане на решения", никога не се е въздържал от критики към това, което смята за недостатъци на външната политика на ЕС, но все пак е необичайно висш европейски служител да отправя толкова безпристрастни критики към собствените си служители, пише още "Гардиън".