Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел се застъпи днес за продължаване на диалога с руския президент Владимир Путин. Пред Европейския парламент в Страсбург той посочи, че това е необходимо, особено по въпросите за избягване на ядрен инцидент и за да продължи износът на храни от Украйна.

Мирните преговори трябва да започнат с прекратяване на огъня, заяви Борел. Колкото по-рано започнат, толкова по-добре, добави той. По неговите думи това зависи от нападателя, а засега Путин не е отстъпил от поставените военни цели с нахлуването на Русия в Украйна. Борел изрази очакване бъдещият трибунал за военните престъпления в Украйна да работи по украинските закони, в рамките на международното право.

Путин очаква, че студената зима ще пречупи демокрациите, но трябва да продължим помощта за Украйна, призова Борел. Той допълни, че украинското правителство не е доволно от бързината, с която Международният валутен фонд разглежда молбата за финансова подкрепа. По неговите думи определената от ЕС помощ за девет милиарда евро не е достатъчна, за да посрещне всички първостепенни нужди на украинците.

Върховният представител отбеляза, че 45 на сто от руските технологии днес са засегнати от наложените санкции, а две трети от гражданските самолети в Русия са приземени поради липсата на части. Последиците от европейските мерки се виждат, обобщи той.

На Балканите има страни, където Китай и особено Русия имат влияние. Там подкрепата за присъединяване към ЕС е слаба и намалява. Това се дължи на изключително бавната скорост, с която оценяваме исканията за присъединяване на страните от региона - това води до разочарование от несбъднати очаквания. В политиката, както и в природата, не остава свободно пространство. Трябва да се стремим думите ни да бъдат последвани от дела, настоя Борел, цитиран от БТА.

Той обясни с историята това, че руската гледна точка получава разбиране в Африка. Борел отбеляза, че СССР подкрепяше африканските движения срещу колониализма. Трябва да използваме тази възможност да осъзнаем по-добре каква роля трябва да има ЕС по света, посочи той и призна, че в Африка руската пропаганда е изключително силна.

90-минутен телефонен разговор Шолц - Путин

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал руския президент Владимир Путин за възможно по-скорошно примирие в Украйна и пълно изтегляне на руските войски от страната, съобщи Ройтерс.

В 90-минутен телефонен разговор днес Шолц е предупредил, че Западът няма да признае и няма да остави без отговор всякакви опити на Кремъл да анексира украински територии, уточни БНР.

Германският лидер е настоял за обезопасяване на Запорожката атомна централа и спазване на Черноморската инициатива за износ на храни. Шолц и Путин са се съгласили да поддържат контакти и в бъдеще, посочват от пресслужбата на германското правителство.