Прокуратурата в Токио издаде днес заповед за задържане на съпругата на Карлос Гон - Карол, по подозрения за лъжесвидетелстване, предадоха световните агенции.

По последни данни в момента Карол Гон се намира в Ливан заедно със съпруга си, посочват Ройтерс и ТАСС.

В края на декември бившият шеф на френско-японския автомобилостроителен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi), който бе освободен под гаранция и поставен под домашен арест в очакване на дело по обвинения във финансови злоупотреби, избяга в Ливан, припомня Ройтерс.

По-рано стана ясно, че японските власти са установили, че двама американци са помогнали на бившия шеф на Нисан (Nissan) да напусне страната, съобщават местни медии, цитирани от ДПА.

Гон е напуснал дома си в Токио сам следобеда на 29 декември и е извървял около 800 метра до хотел, където се е срещнал с двамата американци, информира телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на източници от разследването.

Двамата американци са пристигнали на международното летище в Осака сутринта същия ден с частен самолет от Дубай. Регистрирали се в хотел наблизо с голям сандък и се качили на влака стрела от спирка Шин-Осака до спирка Шинагава в Токио, според медията.

След срещата Гон и двамата мъже се качили на претъпкания влак от Шинагава до Шин-Осака и пристигнали в хотела след 8 часа вечерта. Два часа по-късно американците напуснали хотела с два големи сандъка, а Гон не се забелязвал, се посочва в информацията. Двата големи контейнера, декларирани като кутии за музикални инструменти, не са преминали проверка с рентген и не са били отворени от митническите служители. Самолетът излетял за Турция около 11:10 часа вечерта, според местните медии. Японските власти вярват, че Гон се е скрил в единия сандък.

Нисан обяви днес, че продължава да се стреми Гон да бъде привлечен към отговорност за извършените правонарушения, допълва ТАСС.

Компанията ще продължи правните действия срещу бившия си шеф.

При вътрешно разследване автомобилостроителят е установил неопровержими доказателства за различни актове на неправомерно поведение на Гон, включително присвояване на активи на компанията за лична изгода, отбелязва ДПА.

Междувременно токийски съд конфискува гаранцията от близо 14 млн. долара, внесена от бизнесмена.

Японските власти са в контакт с Ливан, където той избяга, и други страни.

Япония е уведомила ливанските власти, че бягството на Гон е повод за съжаление и ще търси сътрудничество за установяване на истината.

След бягството на Гон японските власти са решили задължително да проверяват големия багаж на пътниците с частни самолети. Според агенция Киодо това изискване ще засегне четири летища, обслужващи частни самолети - столичните "Ханеда" и "Нарита", "Тюбу" в централната част на страната и "Кансай" в Югозападна Япония, през което е избягал Гон.