Бившият шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон отхвърли отправяните срещу него обвинения, заявявайки, че на първо място не е трябвало изобщо да бъде арестуван, предаде Асошиейтед прес.

Бившият шеф на алианса Рено-Нисан-Мицубиши, заяви днес, че японски длъжностни лица са участвали в заговор, довел до ареста му в Япония, предадоха световните агенции.

Гон дава пресконференция в Бейрут, която е първата му публична поява след бягството му от Япония.

"Членове на японското правителство също участваха в заговора. Знам имена, но няма да ги кажа. Намирам се в Ливан и се отнасям с уважение към ливанското гостоприемство, заради това няма да кажа тези имена", отбеляза той.

Бизнесменът заяви, че бившият ръководител на Нисан Хирото Саикава е сред организаторите на заговора срещу него.

Други имена, които той назова като участници в схемата, са тези на Хари Нада, Тошиаки Онума и члена на съвета на директорите Масакадзу Тойода, който по думите му е осъществявал връзката с властите.

Сред причините той посочи, че резултатите на Нисан са започнали да се влошават в началото на 2017 година, а "някои от японските ми приятели мислеха, че единственият начин да се отърват от влиянието на Рено върху Нисан, е да се отърват от мен".

Гон заяви, че е бил готов да подаде оставка още през 2018 година, но е бил помолен да остане и е приел предложението да продължи да работи по интеграцията на двете компании.

Той отхвърли отправяните срещу него обвинения, заявявайки, че на първо място не е трябвало изобщо да бъде арестуван, а решението да избяга е било най-трудното в живота му.

"Не съм над закона и приветствам възможността истината да излезе на яве и да изчистя името си", заяви Гон.

Той описа като "извращение" на човешките права и достойнство условията, при които е бил държан от японските власти.

Карлос Гон бе задържан в Япония по обвинение, че е ощетил компанията Нисан с милиони долари. След няколко месеца прекарани в затвора, а после и под домашен арест, той успя да избяга в Ливанс помощта на турски пилоти. Междувременно японските власти арестуваха и съпругата му.

От Париж вече заявиха, че няма да екстрадират Гон, ако той се добере до Франция.