Едрогабаритният багаж за частния самолет, с който бившият ръководител на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон вероятно е напуснал Япония, не е преминал на проверка със скенер, съобщи днес японската обществена телевизия.

По данни на източника на телевизионния канал, който е служител на летище Кансай в Осака, калъфите за транспортиране на музикални инструменти заради големите си размери не преминавали проверка със скенер.

Предполага се, че Карлос Гон е бил прехвърлен на частния самолет именно в такъв калъф.

По-рано беше съобщено, че камерите за наблюдение са регистрирали как на 29 декември Гон е напуснал сам токийското си жилище, където бил под домашен арест и се отправил в неизвестна посока.

Тази седмица стана ясно, че Гон е избягал от Япония в Ливан. На 31 декември той лично потвърди този факт като обвини японското правосъдие в несправедливост и пристрастност. Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, беше арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2018 г.

Според следствените органи, между 2010 и 2018 г. той не е декларирал по съответния ред размера на заплатата си от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара) като председател на съвета на директорите на Нисан.

Повдигнати му бяха и други обвинения.

През април 2019 г. Гон беше освободен под гаранция от предварителния арест и му беше наложена мярка домашен арест.