Новото социалистическо правителство на Испания е решено да изнесе тленните останки на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите недалеч от Мадрид, за да я превърне в символ на помирението, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Все още не сме определили дата, но правителството е решено да го направи", заяви премиерът Педро Санчес в първото телевизионно интервю, което даде след встъпването си в длъжност на 2 юни.

Санчес напомни, че парламентът поиска в резолюция през 2017 г. ексхумация на тленните останки на диктатора, които да бъдат предадени на семейството му.

Франсиско Паулино Ерменехилдо Теодуло Франко и Баамонде Салгадо Пардо, както е пълното име на диктатора, управлява от 1939 г. до смъртта си през 1975 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гробницата в Долината на падналите ще бъде превърната в Мемориал на жертвите на фашизма. "Не бива да се отварят рани, те трябва да се затварят", каза премиерът и добави: "Испания не може да си позволи символи, разделящи испанците".

Долината на падналите, на 50 км източно от Мадрид, е монументален комплекс в памет на Гражданската война, изграден от военнопленници и открит от самия Франко през 1959 г. Над комплекса, превърнал се в място за поклонение на крайнодесни групи, се извисява 150-метрово разпятие. В него е погребан също основателят на фашистката партия "Испанска фаланга" Хосе Антонио Примо де Ривера. Но там са погребани и 33 хиляди жертви на Гражданската война (1936-1939 г.), напомня Асошиейтед прес.

Управлявалата до неотдавна консервативна Народна партия се противопоставяше на опитите да бъдат ексхумирани тленните останки на Франко с аргумента, че това ще съживи болезнени спомени, отбелязва Ройтерс.