Полицията в ливанската столица започна да използва срещу демонстрантите в центъра на града сълзотворен газ и гумени куршуми, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Арабия. Протестиращите замерят силите на реда с камъни и други предмети.

Сблъсъците са в района на парламента. Властите се опитват да отблъснат демонстрантите от сграда на парламента, но броят им се увеличава. Някои палят огньове на улицата и започват да издигат барикади.

Вчера голяма протестна демонстрация в Бейрут прерасна в безредици. Протестиращите обвиняват управляващите в корупция и искат предсрочни избори.

Втори министър в Ливан днес подаде оставка. По-рано своята оставка обяви министърката на информацията Манал Абдел Самад, а сега с поста си се разделя и министърът на околната среда и административното развитие на Ливан Дамианос Катар. Информацията е на телевизионния канал "Скай нюз-Арабия", цитиран от ТАСС.

Премиерът на страната Хасан Диаб свика извънредно заседание на правителството за обсъждане на създалото се в резултат на оставките положение.

Напрежението в страната след катастрофалния взрив на пристанището в Бейрут във вторник се изостри още повече снощи, когато опозиционната партия (на християнската общност) Катаиб се опита да се възползва от недоволството на ливанците от мудния ход на разследването на взрива и обяви "Ден на гнева".

Лидерът на партията Сами Джемайел призова към масови антиправителствени демонстрации. Стигна се до ожесточени улични сблъсъци, при които бяха ранени 490 души, сред които и 70 полицаи.

Привечер днес по централните улици на Бейрут отново започнаха да се събират големи групи протестиращи. Според тв канала "Ал Арабия" още от сутринта в социалните мрежи се разпространяват призиви за участие в днешната протестна акция. Сред събралите се има "офицери от резерва". Около правителствените учреждения и по маршрута на протестиращите са разположени части на полицията и армията.

Утре трябва да бъдат обявени резултатите от разследването на взрива, при който загинаха най-малко 158 души, а 6 хиляди бяха ранени и бяха разрушени или повредени сгради поне в половината Бейрут. Ливанската армия съобщи днес, че намаляват надеждите за откриване на оцелели при експлозията.

По оценки на ООН Ливан се нуждае от приблизително 117 млрд. долара спешна международна помощ след катастрофалния взрив в Бейрут в началото на тази седмица, предаде ДПА, цитирайки документ на световната организация, публикуван днес от Елисейския дворец.

Тази оценка включва най-належащите разходи за медицински грижи за пострадалите, прехрана и спешно настаняване на останалите без дом.

Шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА, каза след срещата, че Ливан трябва спешно да извърши фискални реформи, за да може да се възползва от обещаните финансови средства.

Според нея засега "няма достатъчно политическа воля да се приемат и извършат съществени реформи".

"Готови сме да удвоим нашите усилия, но е необходимо единство за постигане на целта в Ливан. Необходимо е всички институции да се обединят в решимостта си за извършване на така необходимите реформи", подчерта Георгиева.

"Ангажимент за провеждане на такива реформи ще даде възможност на Ливан да получи достъп до милиарди долари за благото на ливанския народ", добави тя.