Той бе признат за виновен в убийство и в опит за убийство от съд в Лондон, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

На 19 юни 2017 г. 48-годишният Дарън Озбърн с бус помете пешеходци, излизащи от джамия в Северен Лондон. При нападението 11 души от мюсюлманската общност бяха ранени, един от тях загина на място.

Съдията нарече деянието на Дарън Озбърн престъпление, подбудено от "омраза и желание за мъст" срещу мюсюлманите.

"Това бе терористична атака, която извършихте с намерение да убивате", каза съдията, обявявайки присъдата днес. А тя е доживотен затвор без право на помилване в течение на 43 г.

При инцидента загина 51-годишният Макрам Али - баща на 6 деца, а 12 души бяха ранени, двама от тях - тежко. Групата тъкмо излизала от петъчна молитва в джамията по време на Рамазана, когато върху тях връхлетял бусът на нападателя.

Семейството на загиналия бе в съдебната зала при произнасянето на присъдата. Неговата дъщеря Рузина Ахтар каза в изявление, прочетено в съда, че животът на баща й е бил "отнет по жесток начин от едно много ограничено, бездушно същество".

Полицията и прокуратурата също квалифицираха действието на Озбърн като терористичен акт. Според тях обвиняемият, който преди това не е изповядвал крайнодесни възгледи, намразил мюсюлманите, след като гледал филм по Би Би Си за сексуални посегателства срещу бели момичета от британски мъже от пакистански произход в град Рошдейл в Северна Англия.

В резултат той започнал да гледа на мюсюлманите като на екстремисти и на изнасилвачи в педофилски банди. Под въздействието на този филм Озбърн започнал да се интересува от личности и групи от крайната десница, отбелязва Ройтерс.

Пред съда обаче обвиняемият не се призна за виновен и заяви, че не той, а друг мъж на име Дейв е карал автомобила, когато ударил тълпата пред джамията в Северен Лондон, но съдът не прие твърденията му.

Нападателят на джамията в Лондон е учтив гражданин с 4 деца >>

АНКЕТА: Превръщат ли се терористичните атаки във война?