Терористите от "Джебхат ан Нусра"* извършиха опит за нападение срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия с реактивна система за залпов огън, но дежурните сили на ПВО са отразили атаката, съобщи днес пред журналистите руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"На 19 май вечерта от терористите на "Джебхат ан Нусра" бе извършен опит за нападение срещу руската авиационна база Хмеймим посредством реактивна система за залпов огън. Около 20.00 ч. в неделя от зоната за деескалация в Идлиб срещу руската авиационна база от терористи са изстреляни 6 реактивни снаряда. Дежурните сили на авиационната база са унищожили всички снаряди", заяви министерството.

Руското министерство на отбраната подчерта, че базата не е претърпяла щети и няма жертви при атаката, като "Хмеймим" продължава да функционира в работен режим.

Руското разузнаване локализирало извършилата нападението артилерийска установка в района на село Кафр Нобл в провинция Идлиб и тя била унищожена с прецизен удар от руски боен самолет, уточнили в министерството.

В същото време руските военновъздушни сили набелязаха два безпилотни летателни апарата, приближаващи се към "Хмеймим" от северна и североизточна посока, които бяха унищожени на значително разстояние от въздушната база, заявиха от министерството. Оттам отбелязат, че въпреки пълното прекратяване на огъня в зоната за ескалация Идлиб бунтовнически въоръжени сили, сред тях, терористите от "Джабхат ал-Нусра", продължават да провокират и да стрелят.

През май 2017 г. представители на Русия, Иран и Турция договориха в Астана създаване на четири зони за деесклация. Територията на три от тях премина през 2018 г. под контрола на Дамаск. Четвъртата зона, която обхваща провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, остава извън контрола на сирийското правителство, като голяма част от нея е завладяна от терористи от забранената в Русия организация "Джебхат ан-Нусра", отбелязва ТАСС.

Министрите на отбраната на Турция и Русия - Хулуси Акар и Сергей Шойгу, междувременно обсъдиха по телефона мерки за намаляване на напрежението в сирийската зона за деескалация Идлиб, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от агенция ТАСС.

Министър Акар обсъди със своя руски колега Шойгу въпроси на регионалната сигурност в контекста на договореностите от Сочи и в светлината на последните събития в провинция Идлиб, както и мерките за намаляване на напрежението в тази зона, се казва в изявление на министерството.

*Джабхат ан-Нусра, или фронт "Нусра", е ислямистка групировка и клон на Ал Кайда в Сирия. Групировката обявява сформирането си на 23 януари 2012 година по време на гражданската война в Сирия и е най-агресивното и успешно крило на сирийските бунтовници според наблюдатели на конфликта. На снимката, разпространена от "Нусра" и направена на 20 август 2018 г., се вижда тренировка на бойци от фронта в Идлиб.