Над хиляда алжирски пътници са блокирани на основното летище в Истанбул заради решението на Алжир да забрани полетите към страната в рамките на мерките срещу разпространение на коронавируса, съобщи днес летищният оператор Истанбул Гранд Еърпорт /IGA/, предаде АФП.

Летищният оператор посочи в съобщение, че много дни полага усилия заедно с турския Червен полумесец и турската авиокомпания Търкиш еърлайнс да удовлетвори хуманитарните нужди на над 1000 алжирски пътници, най-вече като им осигурява храна.

От друга страна турското правителство се опитва от една седмица да убеди алжирското правителство да даде разрешение за кацане за полети, с които да бъдат транспортирани блокираните пътници, посочи летищният оператор.

Компанията даде да се разбере, че ситуацията с недоволните пътници има риск да ескалира и заяви, че работи сериозно за запазване на реда на летище Истанбул.

Алжир преустанови от 19 март самолетните си връзки с всички европейски страни и с редица страни от Африка и Близкия изток, за да спре разпространението на епидемията от коронавируса, която отне живота на 17 души в страната. В Турция жертвите от коронавируса досега са 37 и страната също временно преустанови самолетните връзки с редица страни.