Великобритания е изправена пред "пълен спектър" руски заплахи за "години напред", твърди нов доклад, пише британският вестник "Телеграф", цитиран от "Фокус".

Употребата от Кремъл на хакери, тролове, платени протестиращи и дезинформация са част от дестабилизационна стратегия, твърди депутатът от Консервативната партия Боб Сийли. Според него Кремъл смята невоенните средства за потенциално по-силни от военните средства. Инструменти като информационна война, културна манипулация и силата на социалните медии се използват, за да се постигнат външнополитически цели без използването на директна сила.

Сийли твърди, че руският президент Владимир Путин разглежда Западната система, базирана на правото на закона и универсалните човешки права, като "антиетична за Русия" и желае да представи Русия като жертва на Западните съюзници.

"От фалшивите новини насочени към Европа до пропагандата на някои руски телевизии. От окупацията на Крим до улиците в Солзбъри. Русия води много модерен вид конфликт със Запада. Тактиките на Путин дължат много на активните мерки, практикувани от КГБ по време на студената война, манипулирайки истината за да се за да се подрине нашето доверие в институциите ни. Той цели да ни деморализира и раздели", допълни той.