Малко след като израелският Кнесет снощи одобри закон за враждебните медии, израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да предприеме "незабавни действия" за спиране на излъчването на катарската телевизия "Ал Джазира" в Израел, предадоха Франс прес и БТА. 

"Терористичният канал "Ал Джазира" повече няма да излъчва в Израел. Възнамерявам да предприема незабавни действия в съответствие с новия закон, за да спра дейността на телевизията (в Израел)", заяви Нетаняху, цитиран от своята канцелария.

"Ал Джазира" отхвърли обвиненията, че е навредила на сигурността на Израел и ги нарече "опасна и нелепа лъжа", съобщи Ройтерс. Телевизията, която остро критикува военната операция на Израел в Газа, откъдето денонощно предава репортажи, и преди е обвинявала Израел, че системно атакува нейните офиси и служители.

Министърът на комуникациите на Израел Шломо Кархи обвини "Ал Джазира", че насърчава враждебни действия срещу Израел. "Невъзможно е да се толерира медия, с пълномощия от правителствената пресслужба и с офиси в Израел, която действа отвътре срещу нас, със сигурност не може по време на война", заяви той.

Ходът, който израелското правителство предприе, за да направи възможно закриването на местните офиси на чуждестранни медийни групи, предизвика загриженост от страна на основния съюзник на Израел САЩ, които заявиха, че е от решаващо значение да се запази свободата на пресата в страната. "Ако това е вярно, подобен ход е обезпокоителен", заяви на брифинг пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.