Германският канцлер Олаф Шолц постави под въпрос "ужасно високата цена" на израелската офанзива срещу палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Газа и заяви, че светът не може просто да стои и да гледа как палестинците рискуват да умрат от глад в анклава, предаде Ройтерс. От своя страна израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да остави цивилни в капан в Рафах, когато израелските сили започнат дългоочакваната атака срещу разположения в южната част на ивицата Газа град.

В изявление след разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, Шолц заяви, че е споделил опасенията си за големия брой жертви сред цивилното население и недостатъчната помощ, достигаща до Газа, където според агенциите за помощ се очертава глад.

Въпреки че много държави изразиха подобна загриженост, предупреждението беше необичайно остро за германския лидер, който постоянно подчертаваше правото на Израел да се защитава след 7 октомври, когато "Хамас" нападна страната и уби 1 200 души, отбелязва Ройтерс.

Германия е един от най-верните съюзници на Израел наред със САЩ, подчертавайки задължението си да подкрепя страната в знак на изкупление за извършения от нацистите Холокост, в който загинаха 6 милиона евреи.

"Колкото по-отчайващо е положението на хората в Газа, толкова по-силно това поражда въпроса: Независимо от това колко важна е целта, може ли тя да оправдае толкова ужасно висока цена, или има и други начини да се постигне целта?", заяви Шолц на английски език по време на съвместна изява с Нетаняху.

"Как трябва да бъдат защитени повече от 1,5 милиона души? Къде трябва да отидат?", попита Шолц. Големият брой цивилни жертви, които биха били резултат от нападението в Рафах, ще направи регионалния мир "много труден", заяви Шолц по-рано през деня след разговори с йорданския крал Абдула в град Акаба на Червено море.

Шолц добави, че е разговарял с Нетаняху за необходимостта условията за разпределяне на помощта да бъдат "спешно и масово подобрени".

"Не можем да стоим безучастни и да гледаме как палестинците рискуват да умрат от глад", заяви германският канцлер. "Това не е за нас. Това не е това, за което се борим."

Шолц отново посочи, че вижда решението на проблема в съществуването на две държави.

"Трайна сигурност за бъдещите поколения израелци е в решение с палестинците, а не срещу тях", каза канцлерът. "Терорът не може да бъде победен само с военни средства."

Нетаняху отговори, като заяви, че споразумение, което прави Израел да изглежда слаб, ще създаде неустойчив мир.

В разговор с репортери по-рано през деня в Акаба в Йордания Шолц заяви, че е "много ясно, че трябва да направим всичко, за да не се влоши ситуацията повече, отколкото вече е."

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да остави цивилни в капан в Рафах, когато израелските сили започнат дългоочакваната атака срещу разположения в южната част на ивицата Газа град.

"Това не е нещо, което ще направим, докато държим населението заключено на място. Всъщност ще направим точно обратното, ще им дадем възможност да напуснат", каза той.

Германският канцлер заяви, че е разговарял с Нетаняху за необходимостта от предоставяне на цялостна хуманитарна помощ на населението на Газа. "Не можем да стоим отстрани и да гледаме как палестинците са заплашени от гладна смърт. Това не сме ние. Не за това се борим", заяви Шолц.