Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е прекарал между две и четири години в Швейцария в края на миналия век, пише вестник L'Hebdo, цитиран от БНР. В страната на банките, шоколада и часовници младият севернокореец бил под грижите на леля си по майчина линия Ко Йон-сук и съпруга й.

Според Жюли Цауг, една от първите журналистки, които са работили по темата, Ким Чен-ун, който е роден на 8 януари 1984 година, е посещавал две училища в Берн – едно частно и едно държавно. В международното училище Gümlingen, разположено в близост до севернокорейското посолство, той бил записан като Pak Chol, син на шофьор.

Бъдещият лидер на Северна Корея бил съпровождан непрекъснато от по-възрастен ученик на име Wang Chol, което събудило известни подозрения у съучениците. През 1998 Ким учил в държавно училище Liebefeld в околностите на Берн. Там той бил записан като Пак Ун, но според в. "Бернер Цайтунг" е споделил с приятеля си Жоао Микаело, че е син на държавния глава на Северна Корея.

По това време Ким Чен-ун не се отличавал много от връстниците, занимавал се с плуване и баскетбол, харесвал филми с Жан-Клод ван Дам. Учил е английски, малко френски, но главно немски и местния бернски диалект.

Важна роля във възпитанието на бъдещия диктатор имал тогавашният посланик на Северна Корея в Швейцария Ри Чеул, който е бил на този пост в продължение на 30 години и едва тази година през април (на 75-годишна възраст) е бил отзован в Пхенян. И тримата синове на покойния лидер на комунистическата държава Ким Чен-ир са живели и учили в Швейцария.

Най-възрастният Ким Чен-нам е учил в Женева, а вторият – Ким Йонг-чул – в Берн. Майката на двамата по-малки братя също е живяла известно време в Женева като член на постоянното представителство на Северна Корея в ООН. Ким Чен-нам, който беше сочен за най-вероятния следващ лидер на КНДР, загуби позиции, след като беше арестуван в Япония в момент, когато се канел да посети „Дисниленд“.

Ким Йонг-чул пък не се интересувал от политика, редовно ходел на рок концерти в САЩ и имал хормонални проблеми.

Така изборът пада върху Ким Чен-ун, който изглеждал най-сериозен от тримата братя. Той спешно бил прибран от Швейцария и завършил политически науки в Пхенянския университет, подготвяйки се да поеме властта.

Ким Чен-ир неслучайно е избрал Швейцария за обучение на синовете си, допълва „Фигаро“. Страната спазва неутралитет и има дипломатически отношения със Северна Корея от 1974 година, а по данни на ЦРУ в швейцарските банки има около 2 милиарда долара със севернокорейски произход.