Северна Корея е изолирана от десетилетия. Във вторник обаче нейният лидер Ким Чен-ун ще разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп под прожекторите на световната дипломатическа сцена, пише Сунги Хоанг от Франс прес, цитирана от БТА.

Баща му и дядо му пътуваха само в държави от комунистическия блок и необвързани страни. Знаеше се, че баща му Ким Чен-ир се страхува да лети със самолет.

Наследникът на управляващата в Пхенян династия, днес близо 35-годишен, неведнъж е демонстрирал решимост да се прочуе, без изобщо да стъпва навън. През управлението му ядрените възможности на Северна Корея стигнаха своя връх - както и напрежението.

До тази година най-известният американец, с когото се е срещал, бе Денис Родман, бивша звезда на "Чикаго Булс", с когото го свързва невероятно приятелство.

Настъпи обаче зрелищен обрат - Сингапур става домакин на първата лична среща между севернокорейски лидер и действащ американски президент, увенчаваща поредица от уредени за рекордно време срещи на върха.

Миналата година Ким нарече Тръмп "смахнато американско изкуфяло старче". Днес изглежда си е променил мнението - показа се обаятелен и учтив на четирите си срещи с китайския лидер Си Цзинпин и южнокорейския президент Мун Дже-ин.

В края на 2011 г., само на двайсетина години, Ким наследи държавното кормило на Корейската народнодемократична република - официалното наименование на Северна Корея. По това време бе смятан за неопитен, уязвим и може би манипулиран от по-висши сановници в средите на непрозрачния режим.

Бруталност

Той обаче наложи властта си и върху Корейската трудова партия, единствената управляваща политическа сила, и върху армията, като смаза без колебание несъгласните и потенциалните си съперници.

Най-високопоставен сред неговите жертви бе влиятелният му чичо Чан Сон-тек, екзекутиран за предателство през 2013 г. Жертви на чистки станаха след това още редица високопоставени служители.

Миналата година неговият полубрат Ким Йон-нам бе убит на летището в Куала Лумпур при сценарий, напомнящ на Студената война. Анализаторите са убедени, че зад престъплението стои Пхенян.

Затова пък сестра му Ким Йо-чен се открои в ролята на твърде близка негова съветничка, постоянно придружавайки брат си при дипломатически пътувания. Тя бе и негов пратеник на зимните олимпийски игри, организирани от Юга.

Според правозащитниците нарушенията в тази сфера са повсеместно явление в Северна Корея, където гният в лагери между 80 000 и 120 000 затворници.

Държавният ръководител обаче реши да се представи и като човек с по-благ характер, поне в официалната пропаганда.

За разлика от баща си, който рядко говореше и се усмихваше пред публика, той се появява на грижовно режисирани кадри, показващи го като по-достъпен човек. При посещения "на място" и по време на речи в претъпкани зали виждаме този държавник с масивно телосложение да разговаря шеговито с военни, служители на режима и обикновени граждани.

Прическата, дрехите, начинът на говорене - всичко сякаш цели да напомня за основателя на КНДР, дядо му Ким Ир-сен.

Лукс

Северът брани упорито имиджа на царстващата фамилия. Навсякъде са сложени портрети на бащата и дядото на Ким. Останките им почиват в мавзолея "Кумсусан" в Пхенян.

В официалната риторика Ким Ир-сен е вечният президент на Северна Корея, при все че е починал през 1994 г. Основната титла на неговия внук е председател на Държавния съвет.

За разлика от своя дядо, чиято младост е минала главно в битки с японците, Ким Чен-ун е живял в охолство.

Първата част от живота му до голяма степен е още загадка. Точната му рождена дата - в началото на 80-те, не се разкрива и до днес. За майка му, корейска танцьорка, родена в Япония и станала трета съпруга на баща му, се знае, че е починала през 2004 г. от рак на гърдата.

За неговия брак бе съобщено едва през юли 2012 г. Тогава бяха публикувани и снимки на И Сол-джу. Според южнокорейския печат в началото на 2017 г. двойката се е сдобила с трето дете.

Ким е прекарал няколко години като ученик в Швейцария под грижите на леля си по майчина линия Ко Йон-сук и съпруга й.

Училищният персонал и негови приятели, които според печата не са знаели, че той принадлежи към царстващата фамилия от Севера, го описват като плахо момче, което обичало ските и екшъните с Жан-Клод Ван Дам. Но както се твърди, той знаел, че ще управлява страната си още от осемгодишен, когато му подарили генералска униформа.