За такива разговори се говореше отдавна, но за тях Тръмп не туитна, a за Ким доскоро мълчанието бе злато.

Какво договориха

Всъщност нищо не е договорено, докато не заработи. Но за какво се подписаха под "всеобхватния" по думите на Тръмп документ:

Подписаха изявление, в което най-общо се казва, че САЩ и КНДР ще установят нови взаимоотношения, ще се стремят към установяване на мир на Корейския полуостров, ще работят за ядрено разоръжаване на полуострова.

Какво обаче се крие зад тези мъгляви ангажименти?

Наблюдателите вече оцениха документа така: Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", за каквато САЩ (и Тръмп) винаги са настоявали. Това би предполагало Пхенян да се откаже напълно от ядрените си оръжия и да приеме инспекции.

Ким Чен-ун се ангажира обаче единствено с "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". Другите два ангажимента - "проверимо" и "необратимо" към ядреното разоръжаване се изпариха.

"Те не успяха да постигнат споразумение за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", констатира преподавателят в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул Ку Каб-у. По отношение на проверките САЩ вероятно са поискали да имат достъп до всички обекти във всеки момент, а Северът е отказал, каза той.

Именно, и тук дяволът е в детайлите. Защо?

1. Не е ясно какъв ще обхватът, до къде ще стигне денуклеаризацията в Северна Корея. Нито пък е ясно, докъде ще стигне и оттеглянето на ядрените бойни сили на САЩ в района. Щатите имат 28 000 военни в южната част на полуострова.

Този обхват - засега в сферата на обещанията - по всяка вероятност се (и ще се) тълкува различно от засегнатите страни - С.Корея, Южна Корея, САЩ. Докато Тръмп ръси обещанията от Ким: "Северна Корея да унищожи свой голям ракетен полигон", Сеул изрази учудването си от обещанието на САЩ да изтегли бойните си арсенали.

2. Контролът. Ще пусне ли Пхенян експертни и политически инспекции на ядрените обекти? Точно възможността за проверки липсваше досега, когато севернокорейците не спазваха предишните си обещания.

3. Споразумението легитимира Ким и неговия режим. Именно това бе и целта на севернокорейския народен ръководител. Това е риск, който явно Тръмп е поел - но след него го поема целият сват. Самият Тръмп каза, че Ким може "да бъде запомнен като лидера, който донесе нова ера на благоденствие за народа си".

Какво следва от легитимацията: поне два резултата. Рано или късно санкциите, ако не бъдат свалени, то ще бъдат смекчени. САЩ засега отказват да говорят за това, но Китай постави въпроса за отмяната им. И второ Ким ще затегне режима си, ще се утвърди като любим ръководител (след като и "господарят" на най-могъщата държава го е признал за такъв). А ако и когато санкциите бъдат разхлабени - в страната му ще дойдат пари, с които ще държи в подчинение - кого ли не - от върховете до низините.

Помпозни "тръмповизми": как миналото не трябва да е бъдеще

Не чухме и не прочетохме почти нищо от Ким, което не е изненада. Може би само предсказанието му, че "светът ще стане свидетел на големи промени". Говореше или туитваше само Тръмп.

Той се похвали с подписания "всестранен" пакт с Ким; без атомните бомби Северна Корея има "невероятно бъдеще"; "тя (Северна Корея) има огромен потенциал"; Ким поел "непоколебим ангажимент" за пълно премахване на ядрените оръжия; "Няма предел на това, което КНДР ще може да постигне, когато се откаже от ядрените оръжия", а "светът значително се отдалечи от потенциална ядрена катастрофа! Повече никакви изстрелвания на ракети, ядрени изследвания или тестове!" "Благодаря на Председателя Ким, нашият ден заедно бе исторически!".

Щом е Тръмп, не може и без шоу. Бившата звезда от реалити шоу с развита склонност към театралните жестове поръчал и после показал на айпад на Ким и членовете на севернокорейската делегация видеоклип от историческата им среща в Сингапур.

Клипът, наподобяващ трейлър на филм, е бил за "двама мъже, двама лидери, една съдба", за бойни самолети и оръдия, за които глас зад кадър на корейски и английски внушава, че "днес може да започне нов свят, свят на нашето приятелство, уважение и добра воля".

Ким и неговите хора естествено харесали 4-минутното клипче с усмихнатите лидери, бебета, автомобилни заводи, т.е. благоденствието, което чака севернокорейците, ако се откажат от ядрения си арсенал. В същото време балистични ракети се движат назад и се прибират в силозите. "Миналото не трябва да е бъдеще" произнася гласът зад кадър при вида на демилитаризираната зона по 38-ия паралел, която разделя двете корейски държави след края на войната 1950-1953 г.

Могат ли тези противници да станат приятели, че и да си вярват и ние да им вярваме?

Това е главният въпрос, засега без отговор.

"Както историята е показала, противници могат да стават приятели". Тези си думи Тръмп гарнира с незабавен жест: публично обяви, че американската армия ще спре насочените срещу КНДР военни учения, които, разбира се, не само американски, а и южнокорейски.

В случая се обади и бизнесменът милиардер: "Те (севернокорейците) искат да сключат сделка". Това Тръмп преценил, оставяйки се на интуицията си. Президентът оцени Ким като "забавен и много, много умен... и отличен преговарящ, с когото чудесно се спогодили.

Като се имат предвид досегашните действия и на двамата, е рано да се каже, може ли да им се вярва. Каквото и да се говори за Ким сега, доскорошният враг номер 1 на света, за какъвто беше смятан той, остава непредвидим.

А Тръмп е достатъчно познат. Досега се отказа от няколко ключови споразумения, едно от които само два дни преди да се види с Ким - това с Г-7, а другото - ядрената сделка с Иран през месец май. Дори Техеран предупреди Ким: "Имаме си работа с човек, който оттегля подписа си, докато е в чужбина".

Може би някой ден ще разберем дали реално са постигнали нещо извън фанфарната среща. Тръмп и Ким се поканиха взаимно да си гостуват и приеха да го направят. Тръмп каза, че в подходящото време севернокорейският лидер "абсолютно ще дойде в Белия дом". Дотогава ще разберем дали Ким е положил "началото на прекрасна нова ера на сигурност и благоденствие" за народа си, а Тръмп е отървал света от ядрена опасност.

Китай - и печели, и губи

Като най-голям търговски партньор на Северна Корея, Китай ще спечели най-много от разхлабването на санкциите. Но от това и ще загуби, защото на този пазар ще се намесят и други - кандидати ще има много.

Пекин доскоро стриктно спазваше санкциите и така според Тръмп е допринесъл за постигане на сделката в Сингапур.

Тръмп обаче каза и друго, че напоследък Пекин е разхлабил санкциите, като може би така му е дал да разбере, че не е много доволен от новата американска политика на протекционизъм.