Талибаните, които взеха властта в Афганистан миналия месец, закриха министерството по въпросите на жените. В същата сграда ще се помещава новосъздаденото министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В Афганистан имаше министерство за борба с порока и при предишното управление на талибаните - в периода 1996-2001 г. То си спечели славата на нравствена полиция, която налага сурови наказания на хората, които не спазват строгите ислямски предписания за добродетелен живот, отбелязва Ройтерс.

Очевидци съобщиха за агенцията, че означението с надпис "Министерство по въпросите на жените" е било махнато от сградата и на негово място е поставен нов знак, на който пише "Министерства на молитвата и напътствието и за насърчаване на добродетелта и борба с порока".

Служителки на министерството по въпросите на жените казаха, че достъпът им до сградата е блокиран от няколко седмици. Когато идвали на място, за да изпълняват служебните си задължения, всеки път им било казвано да си вървят у дома. Накрая вратите на сградата били заключени вчера, разказва една от служителките.

"Аз съм единственият човек, който печели пари в семейството ми. След като няма министерство, какво ще прави афганистанската жена?", попита друга служителка.

Говорители на талибаните не коментираха случая.

Високопоставен лидер на ислямисткото движение обаче каза по-рано тази седмица, че жени няма да имат право да работят заедно с мъже в министерства, отбелязва Ройтерс.