Талибаните са провесили с кран мъртво тяло на главния площад на град Херат в Западен Афганистан, ужасяваща гледка, сигнализираща връщане към някои методите на талибаните от миналото, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вазир Ахмад Седики, който държи аптека от другата страна на площада, заяви пред Асошиейтед прес, че на площада били докарани четири тела, като там останало само едното от тях, а останалите три били преместени на други площади, за да бъдат изложени на показ.

Седики каза, че талибаните обявили на площада, че четиримата са заловени при участие в отвличане и са били убити от полицията.

Зиаулхак Джалали, назначен от талибаните окръжен шеф на полицията в Херат, заяви по-късно, че членове на талибаните са спасили баща и син, които били отвлечени от четирима похитители след престрелка. По думите му боец на талибаните и гражданин били ранени от похитителите, но "и четиримата (похитители) са били убити при престрелка".

Молла Нурудин Тураби, един от основателите на талибаните и главен изпълнител на суровото им тълкувание на ислямското право, когато за последно управляваха Афганистан, заяви тази седмица пред Асошиейтед прес, че твърдолинейното движение отново ще извършва екзекуции и ампутации на ръце, но може би не публично.

Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август и установиха контрол над Афганистан, афганистанците и светът следят дали те ще възстановят суровото си управление от края на 90-те години. Водачите на групировката продължават да имат дълбоко консервативни, твърдолинейни възгледи за света, въпреки че приемат технологични промени като видеото и мобилните телефони.